Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan kritikoi të hënën Bashkimin Evropian, i cili mbështet Greqinë në çështjen e migrantëve, por nuk ndau përgjegjësinë për katër milion refugjatët që Turqia priti, duke e quajtur atë me standarde të dyfishta, njoftoi agjencia e lajmeve Anatolia.

“BE e ka ndihmuar Greqinë me 3 miliardë euro për 100,000 refugjatë, ndërsa nuk ka bërë asnjë përpjekje për Turqinë, e cila kujdeset për 4 milion,” tha Erdogan në një konferencë në një universitet në Egje të Izmirit.

Ai tha se forcat greke të sigurisë persekutuan hapur refugjatët përgjatë kufirit turko-grek, duke rezultuar në skena të turpshme.

“Njerëzimi dështoi jo vetëm në Mesdhe, por edhe në Detin Egje dhe lumin Marica,” tha Erdogan.

Siç tha ai, bota gjithashtu nuk ka informacion se ku dhe kush rrëmbeu dhjetëra mijëra fëmijë sirianë që kërkuan strehim në Evropë dhe që u zhdukën.

Erdogan tha se afërsisht 85 përqind e popullsisë së refugjatëve në botë nuk pranon vende të pasura, por vende më pak të zhvilluara.

Sipas tij, për më shumë se 500 vjet, populli turk ka pranuar refugjatë, duke marrë migrantë të kulturave dhe feve të ndryshme.

“Ne nuk e refuzuam askënd që erdhi në kufijtë tanë për shkak të identitetit të tij etnik, fesë, kulturës ose sektit të tij,” shpjegoi Erdogan.

Turqia pret gati 4 milion refugjatë, më shumë se çdo vend tjetër në botë. Ajo është një pikë kyçe tranziti për azilkërkuesit që synojnë të kalonin në Evropë për të filluar jetë të reja, veçanërisht ata që ikin nga lufta dhe persekutimi.