Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane Christine Lagarde tha se frika e saj më e madhe nuk ishte se Bashkimi Evropian do të grumbullonte një “mal borxhi”, por që qeveritë mund të “shfarosnin” në mënyrë të vrazhdë masat stimuluese.

Programet e tilla, shtoi ajo, duhet të jenë “gradualisht” dhe të relaksohen me kujdes.

“Ky është momenti më i vështirë, momenti më delikat kur duhet të bëhen vlerësimet,” i tha Lagarde CNN.

Disa politikanë janë të shqetësuar se vendet do të marrin hua shumë për të mbështetur ekonominë këtë vit, por Lagarde nuk mendon kështu.

Paketa e Rimëkëmbjes Ekonomike

Qeveritë kanë lënë mënjanë miliarda dollarë ndihmë gjatë vitit të kaluar për të zbutur tronditjen ekonomike të shkaktuar nga pandemia e COVID-19, me mbështetjen e bankave qendrore të tilla si BQE.

Udhëheqësit evropianë kanë miratuar gjithashtu një paketë rikuperimi ekonomik prej 1,800 miliardë eurosh dhe një buxhet për të ndihmuar rritjen e ekonomive të Bashkimit Evropian sapo të mbarojë kriza, sipas CNN.

Lagarde, megjithatë, thekson se edhe pse ekonomia ka filluar të përmirësohet dhe të rimëkëmbet, politikanët nuk duhet të tërheqin mbështetjen shumë shpejt, duke shtuar se BQE beson se duhet të jetë “në planin afatgjatë”.

Në parashikimin e saj të fundit, botuar në dhjetor, BQE parashikon që ekonomia evropiane do të rritet me 3.9 përqind në 2021, dhe se prodhimi do të arrijë nivelet para-pandemike deri në mes të vitit 2022.

Lagarde vuri në dukje se parashikime të tilla varen kryesisht nga vaksinimi, i cili po regjistron një fillim të ngadaltë në BE.

Si një kujtesë, një mosmarrëveshje midis udhëheqësve të BE dhe AstraZeneca doli në dritë muajin e kaluar pasi prodhuesi i vaksinave tha se do të jepte më pak doza sesa ishte premtuar.

Zbatimi i një programi ndihme

“Ne kemi vaksina, gjithnjë e më shumë çdo javë, gjë që është e mirë. Ato prodhohen, shpërndahen. Por njerëzit nuk janë vaksinuar ende. Do të duhet pak kohë derisa të fitojmë imunitet kolektiv, i cili në vetvete nuk do të jetë i kënaqshëm, sepse kemi variante,” tha Lagarde.

Çelësi tjetër, tha ajo, do të jetë zbatimi i programeve të ndihmës.

Ndërsa rregullat fiskale të BE janë lehtësuar, vendet më të pasura anëtare po japin para dhe Brukseli po merr hua në emër të vendeve që luftojnë si Italia dhe Spanja.

 “Ne kemi këtë lëvizje të jashtëzakonshme nga evropianët, të cilët kanë vendosur të marrin hua së bashku. Por tani është çështje rezultatesh”, tha Lagarde.