Skip to content

Evropa ka filluar të konsumojë gazin e ruajtur për dimër

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Reduktimi i furnizimeve me gaz natyror nga Rusia ka detyruar Evropën të përdorë rezervat e përgatitura për sezonin e ardhshëm të dimrit, shkruan Bloomberg.

Rënia e dërgesave raportohet se ka prekur Francën, Italinë, Austrinë dhe Gjermaninë për shkak të vendimit të Gazprom për të pezulluar funksionimin e turbinave të gazit Siemens për shkak të problemeve me riparimin e tyre.

Agjencia thekson se stoqet në depozitat nëntokësore evropiane të gazit ranë për herë të parë që nga mesi i prillit.

Sipas të dhënave të fundit, rezervat janë ulur për një pikë përqindje, megjithëse gazi zakonisht injektohet vetëm gjatë periudhës së verës dhe sasitë e marra mbahen deri në pikun e stinës së dimrit.

Sipas parashikimit pesimist të Wood Mackenzie Ltd, në rast të mbylljes së plotë të Nord Stream, Evropa nuk do të jetë në gjendje të grumbullojë rezerva gazi në nivelin e përcaktuar nga BE-ja deri në fillimin e sezonit të ngrohjes, në të cilin rast karburanti do të mbarojnë deri në janar.

Në fillim të javës, Gazprom njoftoi se për shkak të kufizimeve në stacionin e kompresorit të Portovajës, do të mund të dërgojë gaz përmes Rrjedhës së Veriut deri në 100 milionë metra kub në ditë, krahasuar me 167 milionë të planifikuara.

Për shkak të vonesave në riparimin e kompanisë gjermane Siemens, vetëm tre njësi kompresor gazi mund të përdoren në stacion, dhe sipas Bloomberg, pajisjet kryesore për funksionimin e tubacionit të gazit nuk mund të kthehen pas mirëmbajtjes nga Kanadaja për shkak të sanksioneve anti-ruse.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë