Facebook fshiu faqen kryesore të ushtrisë së Mianmarit të dielën, sipas standardeve që ndalojnë nxitjen e dhunës, tha kompania amerikane, një ditë pasi dy protestues u vranë kur policia dhe ushtria hapën zjarr në një protestë kundër grushtit të shtetit të 1 shkurtit.

“Në përputhje me politikat tona globale, ne kemi hequr faqen e lajmeve Tatmadawa nga Facebook për shkak të shkeljeve të përsëritura të standardeve tona të komunitetit që ndalojnë nxitjen e dhunës dhe krijimin e dëmit”, shpjegoi një zëdhënës i Facebook në një deklaratë.

Tatmadaw është emri nën të cilin njihet ushtria e Mianmarit dhe faqja e tyre e Lajmeve të Vërteta nuk ishte në dispozicion në rrjet të dielën.

Dita më e përgjakshme e tubimeve dyjavore

Dy njerëz u vranë të shtunën në Mandalay, qyteti i dytë më i madh i Mianmarit, kur policia dhe ushtarët qëlluan mbi protestuesit që protestuan kundër përmbysjes së qeverisë së zgjedhur të Aung San Suu Kyi, dita më e përgjakshme në më shumë se dy javë e tubimeve.

Facebook është angazhuar me aktivistë të të drejtave civile dhe partive politike në Mianmar kundër ushtrisë në vitet e fundit, pasi u ndesh me kritika të ashpra ndërkombëtare për dështimin e fushatave të urrejtjes në internet.

Në vitin 2018, ajo ndaloi faqen e komandantit të ushtrisë, gjeneral Min Aung Hlaing dhe 19 oficerëve të tjerë të lartë, duke hequr qindra faqe dhe llogari të anëtarëve ushtarakë për shkak të njoftimeve.

Në prag të zgjedhjeve të nëntorit 2020, ai njoftoi se kishte “shkarkuar” një rrjet prej 70 llogarish të rreme dhe faqesh të drejtuara nga anëtarët e ushtrisë që botuan ose përmbajtje pozitive në lidhje me ushtrinë ose kritika ndaj Suu Kyi dhe partisë së saj.