Skip to content

Fara që s’shuhet: palestinezët arrijnë në 14 milionë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Këto ditë, palestinezët po përkujtojnë Nakba-n, zhvendosjen dhe spastrimin etnik që synon shfarosjen e tyre të plotë, pasi një komb i tërë është shkatërruar dhe dëbuar, i zëvendësuar nga grupe dhe individë hebrenj nga e gjithë bota.

Më shumë se 800,000 palestinezë janë zhvendosur nga fshatrat dhe qytetet e tyre nga 1.4 milionë palestinezë që jetuan në Palestinën historike në vitin 1948 në 1,300 fshatra dhe qytete palestineze.

Mijëra palestinezë janë zhvendosur në një numër vendesh fqinje arabe, duke përfshirë Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës, si dhe zhvendosjen e brendshme të mijëra palestinezëve brenda territoreve të kontrolluara nga pushtuesit izraelitë në vitin Nakba, konfiskimin e tokës së tyre.

Nëpërmjet shifrave, fakteve dhe të dhënave historike dhe aktuale nga aspekti gjeografik, demografik dhe ekonomik, Presidentja e Entit të Statistikave Palestineze, Ala Awad, iu referua situatës së popullit palestinez në përvjetorin e shtatëdhjetë e katërt të Nakba-s palestineze, e cila bie më 15 maj.

Gjatë fazës Nakba, okupatori sionist kontrolloi 774 fshatra dhe qytete palestineze, 531 prej të cilave u shkatërruan plotësisht, dhe pjesa tjetër u vu nën administrimin e entitetit pushtues dhe ligjeve të tij. Ky proces i spastrimit etnik u shoqërua me krime nga bandat sioniste që kryen më shumë se 70 masakra ndaj palestinezëve, të cilat çuan në vdekjen e më shumë se 15,000 palestinezëve. Popullsia e Palestinës historike në vitin 1914 ishte rreth 690,000, prej të cilëve vetëm 8% ishin hebrenj. Në vitin 1948, popullsia arriti në më shumë se 2 milionë, nga të cilët rreth 31.5% ishin hebrenj. Midis 1932 dhe 1939, shumica e hebrenjve ishin kolonë. Numri i tyre arriti në 225,000 dhe midis viteve 1940 dhe 1947, më shumë se 93,000 hebrenj u vendosën në Palestinë. Kështu, ndërmjet viteve 1932 dhe 1947, rreth 318,000 hebrenj erdhën në Palestinë, dhe nga viti 1948 deri në 1975, më shumë se 540,000 hebrenj iu bashkuan Palestinës.

Megjithë zhvendosjen e më shumë se 800,000 palestinezëve në vitin 1948 dhe zhvendosjen e më shumë se 200,000 të tjerëve sosh, kryesisht në Jordani pas luftës së qershorit 1967, numri i përgjithshëm i palestinezëve në botë në fund të 2021 arriti në rreth 14 milionë, duke treguar një rritje të tyre rreth 10 herë që nga ngjarja Nakba në 1948.

Rreth gjysma e tyre (7 milionë) janë në Palestinën historike (1.7 milionë në territoret e pushtuara në 1948), dhe vlerësimet e popullsisë tregojnë se popullsia palestineze, në fund të vitit 2021, në Bregun Perëndimor “përfshirë Jeruzalemin”, arriti në 3, 2 milionë, dhe rreth 2.1 milionë në Rripin e Gazës.

Dhe kur bëhet fjalë për rrethin e Jeruzalemit, popullsia palestineze arriti në rreth 477 mijë njerëz në fund të vitit 2021, nga të cilët rreth 65% (rreth 308 mijë njerëz) jetojnë në zonat e Jeruzalemit (J1), të cilat u aneksuan me forcë nga pushtimi sionist të vitit 1967.

Bazuar në këto të dhëna, palestinezët përbëjnë 49,9% të popullsisë që jeton në Palestinën historike, ndërsa hebrenjtë përbëjnë 50,1% të popullsisë totale dhe shfrytëzojnë më shumë se 85% të sipërfaqes totale të Palestinës historike (27,000 kilometra katrorë).

Të dhënat nga Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Ndihmën dhe Punën për Refugjatët Palestinë (UNRWA) tregojnë se numri i refugjatëve të regjistruar në dhjetor 2020 ishte rreth 6.4 milionë refugjatë palestinezë, nga të cilët 28.4% jetojnë në 58 kampe zyrtare të UNRW A-s, të shpërndara në 10 kampe: 9 në Siri dhe 12 kampe në Liban, dhe 19 kampe në Bregun Perëndimor dhe 8 kampe në Rripin e Gazës.

Këto vlerësime përfaqësojnë numrin minimal të refugjatëve palestinezë duke pasur parasysh praninë e refugjatëve të paregjistruar, pasi ky numër nuk përfshin palestinezët e zhvendosur pas vitit 1949 në prag të luftës së qershorit 1967, “siç përcaktohet nga UNRWA” dhe nuk përfshin palestinezët e dëbuar në vitin 1967 për shkak të luftës dhe që nuk ishin fare refugjatë.

Dendësia e popullsisë në shtetin e Palestinës në fund të vitit 2021 arriti në rreth 878 njerëz për km, 557 njerëz për km në Bregun Perëndimor dhe 5,855 njerëz për km në Rripin e Gazës, duke vënë në dukje se 66% e popullsisë së Rripit të Gazës janë refugjatët, që e ka kthyer këtë vend në pjesën më të dendur të populluar të botës.

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë