Epidemiologu kryesor amerikan Anthony Fauci i bëri thirrje Kinës që të publikojë të dhëna mjekësore për nëntë punonjës në laboratorin në Wuhan, sepse ata mund të tregonin të dhëna kryesore nëse COVID-19 doli nga laboratori, raportoi Financial Times.

“Do të doja të shihja dokumentacionin mjekësor për tre persona që u sëmurën në vitin 2019. A ishin ata vërtet të sëmurë dhe nëse po, çfarë i bëri ata të sëmurë,” tha Fauci.

Origjina e virusit mbetet e diskutueshme dhe agjencitë e inteligjencës amerikane po hetojnë pretendimet se studiuesit në Laboratorin e Virusit Kinez në Wuhan u sëmurën rëndë në 2019, një muaj para se të raportohej rasti i parë COVID-19, raporton Reuters.

Shkencëtarët kinezë e hedhin poshtë tezën

Sidoqoftë, shkencëtarët dhe zyrtarët kinezë hedhin poshtë tezën që virusi doli nga laboratori duke deklaruar se ai mund të kishte qarkulluar në rajone të tjera para se të mbërrinte në Wuhan dhe se mund të ketë hyrë në Kinë përmes ushqimit të importuar të ngrirë.

Financial Times shprehet se Fauci beson se virusi u transmetua së pari nga një kafshë tek një njeri, duke theksuar se edhe nëse studiuesit e laboratorit do të kontraktoheshin me COVID 19, ata mund të ishin infektuar nga popullata e përgjithshme.