Presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev iu drejtua kombit të martën dhe përgëzoi rimarrjen e Lachin-it, i cili kishte qenë nën kontrollin e Armenisë për 28 vjet.

Ai tha se para okupimit të Lachin-it, më shumë se 50,000 azerbajxhanas jetonin atje, dhe tani ky numër ka arritur në 80,000, dhe deklaroi se detyra e tyre kryesore është të sigurojnë kthimin e njerëzve të Lachin-it dhe provincave të tjera në atdheun e tyre brenda një kohe të shkurtër.

Duke kujtuar se armenët shkatërruan infrastrukturën dhe ndërtesat në rajonin e çliruar nga pushtimi, Aliyev deklaroi se ai do të rindërtonte të gjitha vendbanimet.

Ai theksoi se ushtria azerbajxhanase arriti një fitore të lavdishme në luftën 44-ditore.

“Ne i kthyem disa provinca duke luftuar, dhe ata u detyruan të kthejnë disa provinca. Pra, ne kemi zgjidhur problemin e Nago-Karabakut. Ata që mendojnë se ky problem vazhdon janë të gabuar. Sot, njerëzit që jetojnë në Nago-Karabak janë qytetarë të Azerbajxhanit. Ata do të shohin, do të shpëtohen nga mjerimi,” tha presidenti i Azerbajxhanit.

Lachin-i, i vendosur në kufi me Armeninë, u bë një nga shënjestrat e para të forcave armene në luftën e viteve 1990, për shkak të rëndësisë strategjike të rrugës, e cila është vetmja midis Nago-Karabak dhe Armenisë dhe u quajt “Korridori Lachin”, i pushtuar në 18 maj 1992.

“Ky korridor do të jetë nën kontrollin e trupave ruse. Forcat armene e kontrollonin më parë këtë vend. Në versionin e parë të deklaratës, të nënshkruar në 10 nëntor, kishte një pjesë në lidhje me mbajtjen e këtij vendi nën kontrollin e forcave armene. Unë e kundërshtova atë. Në versionin e parë u sugjerua që thellësia e korridorit të ishte 30 kilometra. Dhe unë kundërshtova. Në fund, u propozua që korridori të ishte 10 kilometra i gjerë. Unë gjithashtu e kundërshtova atë dhe u ra dakord që gjerësia të ishte pesë kilometra. Pesë kilometra janë të mjaftueshme për sigurinë dhe të armenëve që jetojnë në Nago-Karabak”, shpjegoi Aliyev.

“Ne e kemi dëbuar armikun nga vendi ynë dhe kemi krijuar një realitet të ri. Të gjithë do ta pranojnë këtë realitet,” tha Aliyev.

Ai gjithashtu komentoi mbi vendimet e senatit francez, i cili i bëri thirrje qeverisë të njohë pavarësinë e Nago-Karabakut.

 “Vende mijëra kilometra larg po diskutojnë këtë çështje. Ç’lidhje ka senati francez me çështjen tonë? Nëse duan kaq shumë, le të japin Marsejën për armenët, për të formuar një shtet atje,” tha ironikisht Aliyev.