Skip to content

Fqinji ia shiti pusin fermerit, por të nesërmen nuk e lejoi të mbushte ujë në të…

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Një ditë, një fermer po kërkonte një burim uji për fermën e tij.

Kështu, pasi kërkoi rreth e rrotull gjeti kohën dhe shkoi te fqinji i tij dhe e pyeti nëse mund t’ia shiste pusin në fund të arës.

Fqinja u pajtua. Fermeri e bleu atë pus goxha shtrenjtë.

Por fqinji ishte një njeri dinak. Të nesërmen, ndërsa fermeri erdhi për të nxjerrë ujë nga pusi i tij, fqinji i tij erdhi dhe refuzoi ta linte të merrte ujë.

Fermeri u trondit. Ai pyeti: “Pse nuk mund të marr ujë? Unë tashmë bleva pusin nga ju.”

Fqinji iu përgjigj: “Të shita pusin, jo ujin”.

Fermeri i mërzitur shkoi te perandori për të kërkuar drejtësi. Ai shpjegoi se çfarë kishte ndodhur.

Perandori thirri Birbalin, oborrtarin e tij më të mençur.

Birbali pyeti fqinjin: “Pse nuk e lini fermerin të marrë ujë nga pusi? I shitët pusin fermerit?”

Fqinji u përgjigj: “I shita pusin fermerit, por jo ujin me të. Prandaj, ai nuk ka të drejtë të nxjerrë ujë nga pusi”.

Birbal u kërkoi të vinin më vonë.

Të nesërmen, të gjithë shkuan në vendin ku ishte pusi. Aty Birbal i tha fqinjit: “Shiko, ke të drejtë, ke shitur pusin jo ujin.

Meqenëse shitët pusin dhe jo ujin, nuk keni të drejtë ta mbani ujin në pusin e fermerit. Pra, tani ju keni dy zgjedhje: Ose t’i paguani qiranë fermerit ose ta hiqni ujin menjëherë.

Fqinji e kuptoi që skema e tij kishte dështuar, fqinji kërkoi falje dhe shkoi në shtëpi.

Mësimi:

Nuk ka qënë as nuk do të jetë kurrë një punë me fitim të trukosh apo të mashtrosh të tjerët. Ndodh që të tundohemi nga një përfitim afatshkurtër nga mosdija e tjetrit apo duke thyer mirëbesimin e tjetrit por nuk do të vonojë momenti që truku apo hileja do të zbulohet, dhe në këtë moment jo vetëm që fitimi i padrejtë duhet të kthehet, por edhe reputacioni jonë do të bjerë, e bashkë me të edhe fitimet e ardhshme.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë