Skip to content

Franca nis tërheqjen ushtarake nga Mali

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Franca ka nisur tërheqjen e trupave të saj nga Mali duke ia dorëzuar bazën Menaka forcave maliane, njoftoi të hënën shtabi i përgjithshëm i mbrojtjes.

“Transferimi është kryer në mënyrë të rregullt, të sigurt dhe transparente. Përqendrohuni në këtë element të rëndësishëm të operacionit Barkhane, i cili ofroi sigurinë në tre kufijtë dhe rajonin e Liptakos jugore”, tha shtabi i përgjithshëm në Twitter.

Transferimi është pjesë e kornizës së vendosur nga пresidenti Emmanuel Macron në shkurt me qëllim riartikulimin e Forcave Barkhane jashtë Malit, thuhet në deklaratën e Ministrisë së Mbrojtjes.

Franca kishte vendosur rreth 4.600 ushtarë në kuadër të operacionit Barkhane, i cili filloi në vitin 2014 për të luftuar terrorizmin në vendet e G5, Mali, Nigeri, Burkina Faso, Çad dhe Mauritani.

Forcat franceze kanë zhvendosur tani logjistikën ushtarake nga Menaka në 1.340 kilometra larg në bazën ajrore të projektuar (BAP) Niamey në Niger, ku do të vazhdojë operacionet anti-terroriste në rajonin Sahel.

Ushtria franceze tha se ka investuar disa milionë euro në projekte zhvillimi për infrastrukturën jetike, arsimin, rininë dhe shëndetin e popullatës lokale, e cila mbështeti Forcën Barkhane për të ndërmarrë operacionet.

Në prill, pasi trupat franceze dorëzuan bazën ushtarake në Gossi, ushtria maliane akuzoi Francën për mbulimin e një “varri masiv” në këto zona. Franca i mohoi akuzat.

Në mes të marrëdhënieve armiqësore me Francën, qeveria ushtarake e Malit në maj revokoi marrëveshjen e traktatit të bashkëpunimit të mbrojtjes që rregullonte statusin e forcave franceze (SOFA) dhe urdhëroi trupat franceze si dhe forcat evropiane nën Takuba të largoheshin nga vendi.
Burimi: AA

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë