Kryeministri i përkohshëm i Armenisë tha të hënën se ushtria ruse kishte krijuar dy bastione të reja ushtarake në jug të vendit të tij afër kufirit me Azerbajxhanin. Sipas tij, kjo do të shërbejë si një “garanci shtesë e sigurisë së Armenisë” pas konfliktit të vitit të kaluar, raportuan agjencitë ruse të lajmeve.

Masa i jep Rusisë një terren më të fortë në rajon, në të cilin ajo dërgoi forca shtesë vitin e kaluar për të ruajtur paqen në përputhje me marrëveshjen që i dha fund luftës gjashtëjavore. Forcat Azerbajxhanase kanë arritur fitime të mëdha në terren në luftën kundër armenëve.

Rusia është një aleate e ngushtë e Armenisë, një ish-republikë e varfër ish-sovjetike me më pak se tre milion banorë. Moska tashmë ka një bazë ushtarake në jugperëndim të vendit dhe ka dërguar 2,000 trupa për të monitoruar zbatimin e paqes në rajonin e Nago-Karabakut, një enklavë e Azerbajxhanit e banuar nga armenët etnikë, sipas një marrëveshje që përfundoi luftimet e vitit të kaluar në rajon.

Pavarësisht ekzistencës së një marrëveshjeje për bashkëpunimin ushtarak midis Rusisë dhe Armenisë, Moska nuk ndërhyri ushtarakisht ose ofroi mbështetjen e kërkuar nga aleati i saj Jerevan gjatë luftimeve me Azerbajxhanin në rajonin e Nago-Karabakut, pasi zona nuk konsiderohet territor armen.

Trupat ruse në Armeni

Agjencia e lajmeve ruse Interfax citoi kryeministrin armen Nikola Pashinyan të thoshte para parlamentit: “Janë krijuar dy bastione të bazës së 102-të ruse në rajonin e Syunikut”, duke iu referuar një baze ushtarake ruse tashmë të vendosur në Armeni.

“Kjo është një garanci shtesë për sigurimin e sigurisë jo vetëm të rajonit të Syunikut, por edhe të Armenisë,” shtoi kryeministri i përkohshëm i Armenisë.

Syunik është një provincë me rëndësi strategjike për Armeninë dhe ndodhet midis Azerbajxhanit, Nakhchivan të Azerbajxhanit dhe Iranit.

Në shkurt, ministri armen i mbrojtjes tha se vendi i tij dëshiron që Moska të zgjerojë praninë e saj dhe të vendosë trupa pranë Azerbajxhanit.

Pashynani mbeti në postin e kryeministrit në detyrë pasi dha dorëheqjen muajin e kaluar, në mes të një mosmarrëveshje me ushtrinë mbi përgjegjësinë për rezultatin e luftës (me Azerbajxhanin), e cila konsiderohet një humbje poshtëruese.