Fëmija ka dy ditë që është në kopsht dhe sërish ka rrjedhje hundësh…

Shumë prindër të fëmijëve në çerdhe apo të moshës parashkollore e bëjnë këtë cikël magjepsës. Lufta e përjetshme me të ashtuquajturat “ftohjet e çerdheve” lind shumë shqetësime dhe nerva. A është normale që fëmija ynë të sëmuret kaq shpesh? A është gjithçka në rregull me shëndetin dhe sistemin e tyre imunitar? A mund ta ndalojmë këtë cikël ftohjesh që duket i pafund?

Ftohjet në çerdhe – a janë normale?

Përgjigja për këtë pyetje është po.

Le të fillojmë me një shpjegim të shkurtër se çfarë qëndron pas këtij termi. Prindërit e shqetësuar i quajnë sëmundjet e zakonshme me hundë të zëna dhe me rrjedhje, që prekin një pjesë të madhe të të vegjëlve në çerdhe dhe parashkollorë, si “ftohje çerdhesh”.

Tri ditë në kopsht, një javë në shtëpi” – shpesh mund të dëgjosh nënat e fëmijëve të vegjël të përshkruajnë situatën në këtë mënyrë gjatë stinës vjeshtë-dimër.

Sado rraskapitëse të jetë për të gjithë familjen, sëmundjet e shpeshta te fëmijët e kësaj moshe janë zakonisht diçka normale. Në çerdhe apo kopshte, ata ndeshen çdo ditë me patogjenë të ndryshëm dhe sistemi i tyre imunitar ende nuk është forcuar plotësisht. Infeksionet virale janë relativisht të zakonshme, dhe ata janë fajtorët e zakonshëm pas ftohjes së çerdheve.

Megjithatë, si prindër, ne duhet të ndihemi të sigurt se sëmundjet e fëmijës tonë nuk janë shenjë e një problemi më serioz. Organizata Botërore e Pediatrisë ofron një udhëzues të dobishëm. Sipas ekspertëve të saj, është normale që fëmijët e vegjël të sëmuren rreth 6-8 herë gjatë vjeshtës dhe dimrit. Këto numra janë relative dhe varen nga mosha e fëmijës dhe faktorë të tjerë. Por në përgjithësi, një ose dy sëmundje në muaj konsiderohen normale, përderisa ato janë relativisht të lehta. Kjo do të thotë se fëmija nuk kërkon trajtim spitalor, nuk shfaq simptoma të rënda dhe nuk i nënshtrohet kurseve të shpeshta të antibiotikëve.

Pra, nëse gjatë muajve të ftohtë fëmija juaj shpesh ka nevojë të qëndrojë në shtëpi për shkak të mbingarkesës, por ju arrini t’i kontrolloni lehtësisht simptomat brenda 4 deri në 7 ditë, ftohja e çerdhes nuk duhet t’ju shqetësojë aq shumë.

A mund ta “shkurtojmë” ftohjen?

Ka mënyra për të lehtësuar ndjeshëm simptomat e një fëmije, por është e pamundur të ndalosh procesin inflamator me një shkop magjik. Ftohjet e çerdhes (bllokimi, rinit) nënkuptojnë se ka të ngjarë të ketë ndodhur një infeksion viral në trupin e fëmijës. Trupi duhet të kalojë procesin e tij natyror të përballjes me virusin; nuk ka asnjë mënyrë për të nxjerrë thjesht grimcat që shkaktojnë sëmundje nga trupi me një pilulë ose shurup.

Megjithëse nuk mund ta shkurtojmë me magji sëmundjen e një fëmije, mund ta bëjmë atë më pak të rëndë dhe të zvogëlojmë rrezikun e komplikimeve.

Metodat e provuara për lehtësimin e ftohjes ( gripit) tek fëmijët:

  • Mos i ngrohni shumë dhomat; temperatura në dhoma duhet të jetë rreth 20 gradë Celsius.
  • Ajrosni shpesh dhe mbani lagështinë e ajrit . Kjo lehtëson lëngëzimin dhe nxjerrjen e sekrecioneve të hundës.
  • Jepini fëmijës lëngje të mjaftueshme gjatë gjithë ditës në sasi të vogla. Ilaçe të shkëlqyera për sëmundjet virale përfshijnë çajrat dhe supat e lehta shtëpiake.
  • Rritni marrjen ditore të vitaminës C. Në fillim të çdo sëmundjeje inflamatore, trupi i shterron më shpejt furnizimet me këtë vitaminë të rëndësishme për sistemin imunitar.
  • Mos nxitoni ti jepni të gjitha ilaçet dhe shurupet e mundshme që keni në shtëpi. Trajtimi me udhëzim të mjekut dhe mbingarkesa e fëmijës me medikamente mund të ketë efekt të kundërt.
  • Përdorni një inhalator për të lëngëzuar bllokimin dhe për të ndihmuar fëmijën të pastrojë kanalet e hundës dhe të marrë frymë më lehtë.

Inhalatorët me kompresorë konsiderohen më efektivë, por shpesh vijnë me një problem tjetër. Shumica e tyre janë të zhurmshëm dhe shqetësues për fëmijët, veçanërisht ata më të vegjël që refuzojnë t’i përdorin për këtë arsye. Problemi zgjidhet me Zano Inspire, një inhalator me kompresor jo zhurmshëm që nuk i tremb fëmijët dhe e bën shumë më të lehtë misionin prindëror. Madhësia kompakte e Zano Inspire është një komoditet shtesë, duke ju lejuar ta merrni me vete kudo pasi përshtatet në një çantë dore dhe peshon vetëm 200 g.

Avantazhi kryesor i terapisë me aerosol është se lejon përshkrimin dhe marrjen e substancave dhe medikamenteve që ndikojnë drejtpërdrejt dhe në mënyrë efektive në pjesët e prekura të sistemit të frymëmarrjes. Kjo arrin një efekt të shpejtë me doza më të ulëta, në komoditetin e shtëpisë tuaj. Shpesh, përdorimi i vetëm i një inhalatori rezulton në një përmirësim të ndjeshëm dhe/ose përmirësim të plotë të sfidave të shëndetit të frymëmarrjes.

Zakonisht ka më pak efekte anësore në krahasim me marrjen sistematike. Nëpërmjet terapisë me aerosol, substancat dhe medikamentet arrijnë drejtpërdrejt në nivelin bronkial. Faktori që përcakton akumulimin e substancës së pluhurosur është madhësia e grimcave. Në varësi të llojit të nebulizatorit, mund të ketë një ndryshim të rëndësishëm në madhësinë e grimcave, si dhe në shpejtësinë dhe shpërndarjen e avullit të  formuar. Zano Inspire gjeneron një madhësi mesatare grimcash prej 3.8 μm, e cila siguron shpërndarje të barabartë të aerosolit të ilaçit në çdo pjesë të mushkërive gjatë gjithë procesit të përthithjes.

A është e mjaftueshme për të trajtuar ftohjet e varieteteve të kopshtit në shtëpi?

Në shumicën e rasteve, po. Për një fëmijë relativisht të shëndetshëm, i cili edhe pse me ftohje, ende ka oreks, fle, komunikon dhe luan normalisht, kujdesi për të në shtëpi zakonisht është i mjaftueshëm.

Megjithatë, nëse fëmija bëhet i pafuqishëm, shumë i zbehtë dhe i humbet oreksi, konsultohuni me pediatrin tuaj për këshilla. Një temperaturë mbi 38 gradë Celsius (për fëmijët në moshën e çerdhes) ose 39 gradë Celsius (për fëmijët më të rritur) është gjithashtu një arsye për të kërkuar kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Ngjyra e sekrecionit të hundës gjithashtu jep informacion nëse është një virus i zakonshëm apo një infeksion bakterial. Në mënyrë tipike, në fillim, tek të gjitha ftohjet sekrecioni është I qartë dhe i hollë. Në ditën e dytë ose të tretë, ato zakonisht zbardhen dhe bëhen më të trasha, veçanërisht pasi zgjohen në mëngjes. Sekrecioni i hundës me ngjyrë të verdhë ose të gjelbër tregon se ekziston një infeksion viral i shoqëruar nga një bakterial. Në këtë rast, trajtimi me antibiotikë mund të përshkruhet, shpesh në formën e pikave të hundës me antibiotikë.

Trajtimi i sekrecionit të qartë me antibiotikë jo vetëm që nuk ka efekt mbi virusin, por gjithashtu e rëndon në mënyrë të panevojshme fëmijën dhe mund të çojë në rezistencë ndaj antibiotikëve. Prandaj, duhet theksuar se medikamentet me antibiotikë përshkruhen vetëm nga mjeku dhe vetëm pas ekzaminimit të sekrecioneve të hundës. Edhe nëse pediatri juaj vendos të përshkruajë një antibiotik “në mënyrë parandaluese”, insistoni që të kryhet një ekzaminim mikrobiologjik (kulturimi) i sekrecioneve të hundës.

Në këtë mënyrë, mund të jeni të sigurt se terapia e përshkruar është vërtet më e përshtatshme për gjendjen e fëmijës suaj.

Çfarë ndihmon vërtet në uljen e shpeshtësisë së sëmundjeve?

A do të thotë e gjithë kjo se thjesht duhet të pranojmë sëmundje të shpeshta dhe të presim me durim që faza e viruseve dhe ftohjeve të varieteteve të kopshtit të kalojë vetë?

Së pari, kujdesuni për shëndetin e përgjithshëm të fëmijës. Ata kanë nevojë për lojëra të rregullta në natyrë, gjumë adekuat dhe ushqim të pastër e ushqyes për t’u ndjerë energjikë dhe për të pasur një sistem të fortë imunitar. (Këtu, mund të shtohet një lidhje me artikullin “TI japim fund sëmundjeve të shpeshta në çerdhe”).

Gjithashtu, sigurohuni që bllokimi i hundëve i shpeshtë i fëmijës suaj të mos lidhet me faktorë të tjerë, si p.sh. një predispozicion alergjik, tymi ose një sistem imunitar i dobësuar. Për të përjashtuar këto mundësi, duhet të konsultoheni me pediatrin tuaj.

Këshilla jonë e tretë e rëndësishme ka të bëjë me shërimin normal dhe të plotë të fëmijës kur ndodh një infeksion viral. Të presionuar nga dëshira për t’u rikthyer shpejt në punë, ne shpesh e dërgojmë fëmijën tonë në çerdhe ose kopsht pa u shëruar plotësisht dhe në këtë moshë, trupi i fëmijës është ende i brishtë dhe i ndjeshëm ndaj infeksioneve dytësore. Fatkeqësisht, fakti që ethet janë ulur dhe bllokimi pothuajse është zhdukur, nuk do të thotë që fëmija duhet të kthehet menjëherë në çerdhe ose kopsht.

Ia vlen të jeni të durueshëm dhe të qëndroni në shtëpi me fëmijën tuaj për një ose dy ditë shtesë pasi simptomat të jenë qetësuar, duke i lejuar ata të rifitojnë plotësisht forcën dhe energjinë e tyre. Këto dy ditë shtesë mund t’ju shpëtojnë nga një javë e re sëmundjeje pas vetëm disa ditësh. Përndryshe, është tipike që fëmijët të bien në ciklin e pamëshirshëm të sëmundjeve të përsëritura – pikërisht atëherë jeta fillon të ndjekë formulën e makthit “Tri ditë në çerdhe, një javë në shtëpi”.

Jini të durueshëm me fëmijën tuaj, monitoroni nëse sëmundjet po bëhen shumë të shpeshta dhe sigurohuni që në familjen tuaj të ndiqen zakone të shëndetshme. E gjithë kjo do t’ju japë paqe mendore se ftohjet e varieteteve të kopshtit së shpejti nuk do të jenë asgjë më shumë se një kujtim i pakëndshëm!

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re