Një klub që bashkon vendet që kanë objektiva veçanërisht ambicioze klimatike. Kjo është ideja që qëndron pas “Klubit të Klimës” që krijoi të hënën në Berlin grupi i shteteve të G7. Kancelari gjerman Olaf Scholz e kishte iniciuar këtë bashkëpunim në fillim të vitit, në krye të presidencës gjermane të G7. Grupi i shteteve të fuqive ekonomike demokratike miratoi tani statutin, i cili i lejon Klubit të fillojë punën e tij.

 

 

Që nga samiti i G7 në Elmau këtë verë, grupi ka punuar intensivisht për këtë, thotë Scholz. Ai është inkurajuar shumë për këtë projekt, edhe përtej kufijve të G7-ës.

 

 

Është një lloj marrëveshjeje tregtare shumëkombëshe për transformimin industrial miqësor ndaj klimës. Kjo marrëveshje synon të parandalojë që industritë thjesht të largohen nga një vend, kur standardet klimatike aty ngrihen. Në të njëjtën kohë, ajo synon të parandalojë kompanitë në vendet që i vendosin vetes objektiva ambicioze për mbrojtjen e klimës nga konkurrenca e pandershme nga shtetet me standarde të dobëta mjedisore ose nga zhvendosja e vendeve të prodhimit në ato vende.

 

 

Për t’u bashkuar me klubin, duhet të merren masa për mbrojtjen e klimës. Klubi synon të mbështesë konkretisht zbatimin e Marrëveshjes së Parisit për Klimën dhe të avancojë në veçanti reduktimin e emetimeve në sektorin industrial.

 

 

Është një “mburojë globale” për vendet më të cenueshme. Gjermania vë në dispozicion 170 milionë euro, tha Scholz në Egjipt. Ekspertë të ndryshëm e vlerësojnë Klubin si një veprim në drejtimin e duhur, por shumën e përmendur më parë e vështrojnë vetëm si hap të parë.

 

 

Scholz fton edhe Kinën që t’i bashkohet Klubit

 

 

Projekti i Klubit të Klimës ka të bëjë me transformimin e industrisë në miqësore ndaj klimës. Nisma synon të mbështesë përpjekjet për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5 gradë, tha ministri gjerman i Ekonomisë Robert Habeck (Të Gjelbrit).

 

 

Klubi në parim është i hapur për të gjitha vendet, pavarësisht nga madhësia, niveli i zhvillimit ekonomik dhe sistemi politik. Scholz gjithashtu ftoi shprehimisht Kinën të marrë pjesë në iniciativë. Vendet e varfra që bashkohen duhet të mbështeten në transformimin e industrisë së tyre për të qenë neutrale ndaj klimës.

 

 

Edhe në fjalimin e tij në Konferencën Botërore për Klimën në Egjipt, Scholzi ftoi anëtarë të rinj. “Klubi i klimës është i hapur për këdo që dëshiron të përparojë me ne në transformimin neutral ndaj klimës së ekonomive tona dhe industrisë sonë,” tha ai. Norvegjia, Australia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, ndër të tjera, kanë shprehur interes për t’u bashkuar.

 

 

Statuti i miratuar tani i Klubit të Klimës përbën bazën për zhvillimin e mëtejshëm dhe për fazën e parë të zbatimit të tij. Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) do të krijojë një sekretariat të përkohshëm për Klubin e Klimës së bashku me Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë (IEA).

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png