Farid dhe Qoosay Salout kanë lindur me probleme të rënda kraniofaciale dhe një çrregullim që bëri që sytë e tyre të ishin shumë larg njëri-tjetrit.

Për foshnjat e lindura në një gjendje të tillë mjekësore, është thelbësore që operacioni të kryhet në vitin e parë të jetës. Megjithatë, nuk kishte kirurgë në Gaza që mund të kryenin procedurat e rrezikshme dhe shumë të specializuara që u duheshin djemve.

Me Gazën të izoluar kryesisht nga bota, pas fitores elektorale të Hamasit në 2006, Izraeli vendosi një bllokadë të rreptë tokësore, detare dhe ajrore që ka zgjatur për 17 vjet, duke kontribuar në një seri luftërash midis dy palëve, nga të cilat kjo është e pesta dhe më shkatërruesja.

Kujdesi parësor shëndetësor pothuajse nuk ekziston në Gaza – e njëjta gjë vlen edhe për kujdesin parandalues ​​dhe ndërhyrjen e hershme kur dikush ka një problem shëndetësor.

Vëllezërit Salout kanë lindur në këtë realitet. Pa ndërhyrjen e mjekut jashtë Palestinës nuk kishin asnjë shans.

Këtu hyri një organizatë e quajtur Fondi i Ndihmës së Fëmijëve në Palestinë. Pasi morën lejen speciale për të hyrë në Izrael për një intervistë për vizë në ambasadën amerikane, vëllezërve Salout dhe nanës së tyre iu dha miratimi i udhëtimit.

Për fluturimin e tyre të parë ndonjëherë, në Amerikë, nana e Farid dhe Qoosay i veshi djemtë me kostume zyrtare.

Operacionet ishin të suksesshme dhe dukej se djemtë do të mund të vazhdonin një jetë normale.

Megjithatë, më 8 nëntor, Farid, Qoosay, vëllai i tyre më i vogël, babai i tyre dhe gjashtë të afërm të tjerë u vranë kur një sulm ajror izraelit goditi ndërtesën e tyre katërkatëshe në qytetin jugor të Gazës, Khan Younis.

Të afërmit thonë se djemtë erdhën në shtëpi vetëm për 10 minuta për të marrë disa gjëra dhe për t’u kthyer në strehën e shkollës ku ishin fshehur.

Faridi dhe Qoosay ishin djem të mirë, të kulturuar dhe të lumtur që donin garat me makina dhe mundjen.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re