Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Nord Stream 1, tubacioni më i rëndësishëm i gazit natyror në Evropë, do të ndalojë rrjedhën e tij sot, të hënën 11 korrik, për të kryer punimet vjetore të mirëmbajtjes, të cilat do të zgjasin 10 ditë.

Kremlini ka siguruar se synon të rifillojë furnizimin normal me gaz pasi të përfundojë puna e mirëmbajtjes, duke shtuar megjithatë se çdo problem apo ndërprerje në funksionimin e qetë të tubacionit do të jetë për shkak të sanksioneve perëndimore.

Megjithatë, Berlini dhe shumë vende evropiane kanë frikë se Nord Stream 1 nuk do të rifillojë kurrë, mes sanksioneve kundër Rusisë dhe “kundërmasave” të Kremlinit.

Në fund të fundit, Gazprom reduktoi kapacitetin për të transportuar gaz natyror nga gazsjellësi Nord Stream 1 në vetëm 40% të kapacitetit të tij mbajtës muajin e kaluar, duke përmendur një vonesë në kthimin e pajisjeve që i nënshtrohen mirëmbajtjes teknike nga Siemens Energy e Gjermanisë në Kanada.

Pas konsultimeve të vazhdueshme, Kanadaja do të thyejë sanksionet dhe do t’i kthejë Gjermanisë turbinat e riparuara ruse, të cilat nevojiten për mirëmbajtjen e gazsjellësit Nord Stream 1.

Në të kundërt, qeveria kanadeze ka njoftuar se do të zgjerojë sanksionet kundër sektorit energjetik të Rusisë për të përfshirë industria prodhuese.

Ukraina shprehu të enjten kundërshtimin e saj ndaj dorëzimit të një turbine nga Kanadaja tek Gazprom i Rusisë për të rivendosur furnizimin me gaz në Gjermani, duke theksuar se një zhvillim i tillë do të binte ndesh me vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë.

Si Kanadaja ashtu edhe Gjermania, megjithatë, duket se nuk duan që turbina të jetë një justifikim për Rusinë që të reduktojë rrjedhën e gazit natyror përmes gazsjellësit Nord Stream 1.

Kievi ka akuzuar Moskën për përdorimin e furnizimit me gaz si një armë për të ushtruar presion ndaj aleatëve të saj evropianë që të tërheqin mbështetjen për Ukrainën pasi ajo i reziston pushtimit rus që filloi më 24 shkurt.

Në fillim të korrikut, kur Rusia njoftoi se Nord Stream 1 do të mbyllej, Ministri i Tranzicionit Mjedisor i Italisë, Roberto Cingolani, argumentoi në televizionin Sky Italia se do të ketë edhe më pak gaz dhe çmimet do të rriten.

“Tregu i gazit është spekulativ dhe do të bëhet një përpjekje e re për të magazinuar sa më shumë”, shtoi ministri italian.

Ndërsa qeveria gjermane vazhdoi me marrjen e masave që i referohen gjendjes së luftës. Termostatet janë ulur për ujë të nxehtë, dritat publike janë zbehur dhe pishinat, të ngrohura ose jo, janë të mbyllura.

Burimi: Ora News

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë