Njeriu ka arritur të shkojë në Hënë dhe së shpejti do të arrijë edhe në Mars, por disa njerëz ende dyshojnë se për çfarë shkenca është në të vërtetë e aftë. Edhe pse shkenca ka dëshmuar se është e aftë në shumë nivele, disa njerëz ende besojnë në teoritë e komplotit dhe legjendat që janë provuar të jenë të pasakta, si besimi se toka është e sheshtë, shkruan abcnews.al.

Ja disa teori që njerëzit i besojnë si të vërteta

1.Toka është e sheshtë

Mund të tingëllojë ekstreme, por disa njerëz ende besojnë se planeti Tokë është i sheshtë, edhe pse NASA përdori gjithçka nga GPS, nga  satelitët tek imazhet nga hapësira për t’i bërë ata të ndryshojnë mendimin e tyre. Teoria e tyre parësore bazohet në një hartë të vjetër që tregon një Tokë katrore dhe të palëvizshme. Ata besojnë se Toka është një disk, qendra e saj është Rrethi Arktik dhe Antarktida, dhe gjithçka tjetër që është thënë kundër kësaj konsiderohet një teori konspirative.

E vërteta:

Nasa ka marrë dhjetëra fotografi që vërtetojnë se planeti ynë është i rrumbullakët. Sidoqoftë, ka mënyra të tjera për ta vërtetuar se është e vërtetë. Mënyra më e thjeshtë është të kontrolloni horizontin ose të provoni të ngjitni një pemë. Sa më e lartë të ngjiteni, aq më larg do të jeni në gjendje të shihni. Kjo për shkak të lakueshmërisë së Tokës. Nëse do të ishte e sheshtë, lartësia nuk do të ndryshonte.

2.Hëna e plotë ndikon në sjelljen tonë, duke na bërë “të çmendur’

Ky është një mit  që disa njerëz ende e besojnë, duke pretenduar se shumica e krimeve të dhunshme ndodhin gjatë një hëne të plotë sepse Hëna i bën njerëzit të çmenden. Edhe stacionet policore në Mbretërinë e Bashkuar kërkojnë siguri shtesë gjatë një hëne të plotë.

E vërteta:

Epo, nuk është e vërtetë. Studimet kanë treguar që nuk ka asnjë lidhje të vërtetë midis një rritje të krimit gjatë një hëne të plotë .

3.Vaksinat nuk janë efektive

Në një studim të kohëve të fundit, 45% e të rriturve amerikanë u pyetën për vaksinat dhe efektivitetin e tyre, ata u përgjigjën negativisht, duke dyshuar në rezultatet dhe sigurinë e tyre. Kështu, gjithnjë e më shumë njerëz nuk po vaksinojnë më fëmijët e tyre, si dhe ata vetë. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, hezitimi ndaj vaksinave është renditur si një nga 10 kërcënimet kryesore për shëndetin global në vitin 2019.

E vërteta:

Vaksinat kanë shpëtuar dhe vazhdojnë të shpëtojnë jetë. Një mjek shpjegoi tragjedinë e sëmundjeve si Pertussis, e cila është zhdukur për gati një shekull, dhe thotë se ato janë rikthyer dhe po shkaktojnë vdekjen e fëmijëve. Ka vaksina të sigurta dhe efektive, shton ai, për të parandaluar këto lloj sëmundjesh, megjithatë një numër në rritje i prindërve ende vendosin të mos i vaksinojnë fëmijët e tyre.

4.Australia nuk është reale dhe banorët e saj janë aktorë

Ka një numër njerëzish që besojnë se Australia nuk ekziston. Sipas Universitetit të Ohio, teoria e tyre thotë se kur Australia u themelua si koloni e britanikëve, e vërteta është se Britania vrau të gjithë të burgosurit e saj dhe nuk ka asnjë ishull që ka ekzistuar ndonjëherë.Ky besim i çuditshëm është mbuluar nga disa revista të njohura.

E vërteta:

Nuk ka nevojë të shpjegohet kjo. Sigurisht, Australia ekziston dhe pamja nga një satelit i NASA-s është prova përfundimtare. Ose thjesht mund të hipni në aeroplan dhe ta zbuloni vetë.

5.Hëna ka një anë të errët

Njerëzit e mendojnë këtë gjë sepse ne nuk jemi në gjendje të shohim 100% të sipërfaqes së Hënës nga Toka, pjesa tjetër e saj është e ngrirë dhe e errët pa rrezet e diellit. Ky konceptim i gabuar ka të ngjarë të rritet për shkak të një studimi të rastit të quajtur bllokimi i baticës, i cili e bën Hënën nga Toka të duket sikur nuk po rrotullohet.

E vërteta:

Kjo teori mund të kundërshtohet shumë lehtë nga fazat e Hënës. Ndërsa po admirojmë një hënë të plotë, dielli shkëlqen plotësisht anën e saj që është e dukshme për ne. Por kur shohim vetëm një pjesë të hënës, do të thotë që rrezet e diellit po bien në anën tjetër të Hënës, pjesë që nuk mund ta shohim. Nuk ka asnjë “anë të errët”, ka vetëm një anë të Tokës dhe një anë të largët.

6.Nuk ekziston ngrohja globale

Kjo mund të tingëllojë e pabesueshme, por disa njerëz ende mohojnë që ngrohja globale është e vërtetë dhe se natyra nuk ndikohet nga ndryshimet e tmerrshme që njerëzit kanë bërë dhe vazhdojnë të bëjnë  në mjedis.

E vërteta:

Ka një numër të madh studimesh që rezultojnë  se ndryshimi i klimës është real dhe është shkaktuar nga veprimtaria njerëzore. Emetimet e gazrave serë janë shkaku kryesor i ngrohjes së planetit tonë.

Ekzistojnë më shumë se 11,600 artikuj dhe rezultate të hulumtimve të ndryshme që vërtetojnë ngrohjen globale është e dukshme dhe po prek të gjithë ne.