Gjermanët do të mund të udhëtojnë vendin me vetëm nëntë euro në muaj për tre muajt e ardhshëm, është një nga masat e qeverisë në Berlin, e cila po përpiqet të përballojë rritjen e kostos së jetesës për qytetarët.

Vendimi i qeverisë përfshin transportin e plotë urban dhe ndërqytetës me trena, autobusë dhe metro, por jo trenat ndërqytetës, raporton BBC.

Biletat e lira duhet gjithashtu të motivojnë njerëzit që të heqin dorë nga transporti me makinë.

Edhe akciza për benzinën u ul me rreth 30 euro cent për litër, duke ulur çmimin e benzinës nën dy euro për litër.

Ulja e akcizës, e cila është ulur në minimumin e BE-së, do të vlejë edhe në tre muajt e ardhshëm, kështu që nafta në këtë periudhë do të jetë më e lirë për 14 euro cent për litër.

Ministri i Transportit Volker Wissing tha se biletat për nëntë muaj në muaj ishin një mundësi e shkëlqyer për qytetarët, duke vënë në dukje se “shtatë milionë bileta tashmë janë shitur”.

Kompania hekurudhore Deutsche Bahn tashmë është në telashe me mbingarkesë të madhe të trenave, vonesa dhe anulime nisjesh, ndaj për shkak të rritjes së mundshme shumëmilionëshe të numrit të pasagjerëve, plani i qeverisë me bileta të lira është kritikuar.

Më pak se 70 për qind e trenave ndërqytetës për sa i përket nisjeve dhe mbërritjeve ishin në kohë në prill, por Wissing vëren se rrjeti hekurudhor i vendit funksionon me 80 për qind kapacitet.

Nuk u raportuan probleme të mëdha në transportin hekurudhor në orët e para pas nisjes së skemës së biletave të lira.

Ashtu si pjesa më e madhe e botës, Gjermania është nën presionin e rritjes së çmimeve të energjisë, me inflacion në 7.9 përqind në maj sipas standardeve kombëtare dhe 8.7 përqind në indeksin e harmonizuar të çmimeve të konsumit të Bashkimit Evropian.