Gjermania zgjati masat e saj të bllokimit me një muaj tjetër dhe vendosi disa kufizime të reja, duke përfshirë mbylljen kryesisht gjatë Pashkëve, në një përpjekje për të ulur shkallën e infeksioneve.

Kancelarja Angela Merkel njoftoi masat pas një takimi përmes videos me 16 guvernatorët e shtetit, gati tre javë pasi të dy palët ranë dakord të lehtësonin masat anticovid.

Që atëherë infeksionet janë rritur në mënyrë të vazhdueshme, pasi varianti ngjitës i zbuluar në Britani është bërë mbizotërues.

Kufizimet e vendosura më parë për të vazhduar deri më 28 Mars tani do të qëndrojnë në fuqi deri më 18 Prill.

“Fatkeqësisht, ne do të duhet të përdorim këtë frenim emergjence,” u tha Merkel gazetarëve në Berlin.

Zyrtarët ranë dakord të mbyllnin në masë të madhe jetën publike nga data 1-3 Prill, duke mbyllur shumicën e dyqaneve. Mbledhjet publike do të ndalohen nga 1-5 Prill, për të inkurajuar njerëzit të qëndrojnë në shtëpi.

Mes shqetësimit për rritjen e gjermanëve që udhëtojnë jashtë për pushime, autoritetet gjithashtu ranë dakord mbi një kërkesë për udhëtarët e fluturimeve që të testohen negativisht për Covid-19 përpara se të fluturojnë Gjermani .

Qeveria e shtetit rivendosi menjëherë rregullat, duke i forcuar ato për disa biznese – të tilla si libraritë dhe qendrat e kopshtit – që ishin përjashtuar më parë.

Merkel tha se Gjermania, e cila kishte relativisht pak vdekje gjatë fazës së parë të pandemisë pranverën e kaluar, ka parë “suksese por edhe pengesa”.

“Ne nuk duam që sistemi ynë shëndetësor të mbingarkohet”, tha Merkel, duke vënë në dukje se varianti i ri ka shkaktuar sëmundje të rëndë edhe tek të rinjtë që janë të infektuar.