Nuk ka rusofobi në Mal të Zi, por ka një vendosmëri për të mos lejuar agresion, tha presidenti malazez Milo Gjukanoviç dhe vuri në dukje se Moska ka zhvilluar dy “baza serioze të shkatërrimit – Serbinë dhe Republikën Srpska”.

“Pra, sot në Ballkan kemi dy baza të luftës hibride – e para është Serbia, e dyta është Republika Srpska. Në ato vende, ju keni një prani shumë të fuqishme të mediave ruse, së dyti, keni një aktivitet shumë të pranishëm të agjencive të inteligjencës, keni një prani të fuqishme në sektorin e energjisë dhe keni një abuzim brutal të Kishës Ortodokse Serbe”, tha ai.

Në Forumin e Integrimit Ballkanik, Gjukanoviç vlerësoi se ngjarjet e vitit 2016 në Mal të Zi ishin nën të njëjtin titull politik si agresioni kundër Ukrainës.

“Dhe në vitet para kësaj, Rusia po përgatitej për një përpjekje për revizionizëm historik. Ideja është që Rusisë bashkëkohore t’i jepet e njëjta rëndësi gjeopolitike që kishte dikur BRSS, dhe në këtë kuptim u formulua ‘bota ruse’, e cila u përsërit në Ballkan në formën e ‘botës serbe’”, tha Gjukanoviç.

Mali i Zi më pas u gjend para derës së NATO-s dhe u përpoq ta parandalonte duke organizuar një grusht shteti, tha Gjukanoviç.

“Ne e rezistuam atë dhe pas disa muajsh Mali i Zi u bashkua me NATO-n, ndërsa Rusia vazhdoi të zhvillonte modelin e saj të shkatërrimit hibrid në Ballkanin Perëndimor”, theksoi Gjukanoviç.