Skip to content

Gjukanoviç: Ju tregoj qëllimin serb të Ballkanit të Hapur

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Presidenti i Malit të Zi, Milo Gjukanoviç, tha se kryeministri malazez Dritan Abazoviç “do të gjykohet nga votuesit, gjykatat dhe historia” nëse ai ndjek një politikë që është kundër interesave të Malit të Zi.

Gjukanoviç ka thënë për portalin Vojvodina Autonomija se Malit të Zi i është dhënë mundësia të përparojë në procesin e negociatave me Bashkimin Evropian dhe shtoi se ky shans është edhe një rrugë drejt anëtarësimit në BE.

“Është logjike që Mali i Zi të jetë anëtari i parë i ardhshëm i BE-së, sepse në rrjedhën aktuale të negociatave është shumë më përpara se të gjitha vendet kandidate. Përveç kësaj, nuk ka dyshime gjeopolitike, sepse ka harmonizuar politikën e jashtme dhe të sigurisë me BE-në për disa vite”, tha Gjukanoviç.

Ai shtoi se përgjigja në pyetjen nëse Mali i Zi do të përfitojë nga ky shans varet para së gjithash nga performanca e qeverisë dhe organeve të tjera shtetërore të Malit të Zi.

Alternativa e rrugës evropiane është e njohur

“Në këtë punë, aleati ynë nuk mund të jetë inferior ndaj iluzioneve se ky shans nuk është shumë i mundshëm dhe se BE-ja do të ndryshojë shpejt mendjen pasi të mësohet me luftën në Ukrainë”, tha Gjukanoviç.

Ai shtoi se alternativa e rrugës evropiane është e njohur dhe se kjo nënkupton një ngecje edhe më të thellë prapa nivelit evropian të zhvillimit ekonomik dhe demokratik dhe shqetësime të shpeshta të stabilitetit rajonal.

Gjukanoviç tha se kjo është arsyeja pse ai ishte kaq kritik ndaj manovrës së qeverisë për të marrë me shumë ngut temën e nënshkrimit të Marrëveshjes me Kishën Ortodokse Serbe (KPS) në dritën e prioriteteve të dakorduara më parë, të cilat kanë të bëjnë me dinamikën e mirë në rrugën evropiane.

Ai tha se si në Mal të Zi ashtu edhe në fqinjësi ka shumë nga ata që nuk duan ta shohin Malin e Zi si vend stabil, civil, të begatë dhe anëtar të BE-së.

Shumë gjëra të diskutueshme në kontratën me KPS

“Me këtë manovër të qeverisë ata morën një dhuratë nga ëndrrat e tyre historike. Cilido qoftë motivi për këtë, asnjë organ shtetëror apo individ nuk do të mund të shmangë përgjegjësinë historike”, tha Gjukanoviç.

Ai tha se ka shumë që kontestohet në kontratën me KPS-në, para së gjithash për shkak se ajo u miratua shpejt dhe pas shpine të publikut, pastaj “falsifikimet historiografike me të cilat qëndrojnë KPS, si instrumenti më i egër i nacionalizmit serbomadh dhe imperializmi rus në Ballkan, po përpiqet të ndihmojë vjedhjen e historisë malazeze”.

Ai shtoi se shumë norma nga ajo kontratë janë në kundërshtim me Kushtetutën dhe ligjet sistematike të Malit të Zi.

“Dhe më lejoni të përsëris: qeveria e Malit të Zi po përpiqet të legjitimojë gjithë këtë shkatërrim të Malit të Zi”, tha Gjukanoviç.

Ballkani i Hapur, qëllimi është….

Ai gjithashtu e vlerësoi projektin “Open Balkans” si “shumë kontrovers”, sepse, sipas tij, është një skenar alternativ për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor jashtë BE-së. “Ne nuk kemi nevojë për këtë, ne kemi nevojë për anëtarësim në BE”, tha ai.

“Ata që nuk e shohin rajonin tonë në Evropë, nuk shohin as demokraci multietnike në Ballkan. Atyre u pëlqen ideja e ndryshimeve kufitare, homogjenizimi etnik dhe fetar brenda shteteve të zgjeruara. Si zakonisht, çdo gjë nis tradicionalisht nga pala serbe, kësaj here “Bota Serbe”. Dhe kjo vazhdon automatikisht me të njëjtat zullumqarë të shtetit të madh”, tha Gjukanoviç.

Ai vlerësoi se qëllimi i autorëve të idesë së Ballkanit të Hapur është zhdukja e Bosnjës, Malit të Zi, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut dhe shtoi se sigurisht që do të përfundonte me “luftë dhe njëfarë gjenocid”.

I pyetur për të komentuar deklaratën e kryeministrit të Malit të Zi, Dritan Abazoviç, i cili pas vizitës së tij në Beograd deklaroi se me atë “vizitë historike” arriti të “rivendos” marrëdhëniet mes dy vendeve, Gjukanoviç pyeti “nëse vizitë, mund të rivendosë marrëdhëniet e kontaminuara për gati dy shekuj?”.

Sipas tij, Serbia ka pasur një “rol hegjemonik” në Ballkanin Perëndimor për dy shekuj, i cili “është i mbështjellë në mënyrë transparente në shqetësimin e Beogradit zyrtar për kërcënimin e serbëve në rajon”.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë