Home BOTA Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut gjobit Greqinë për vdekjen e emigrantëve në detin Egje

Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut gjobit Greqinë për vdekjen e emigrantëve në detin Egje

0
Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut gjobit Greqinë për vdekjen e emigrantëve në detin Egje

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut miratoi të enjten një vendim kundër Greqisë për rastin e fundosjes së një varke me emigrantë në Detin Egje në vitin 2014.

Çështja Safi dhe të tjerët kundër Greqisë u soll përpara Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut në janar 2015, një vit pasi 11 nga 27 emigrantët u mbytën kur varka e tyre u mbyt në ujërat e Egjeut pranë ishullit Pharmaconisia.

Padia u ngrit nga një grup gjashtëmbëdhjetë anëtarësh që përfshinte 13 afganë, dy sirianë dhe një shtetas palestinez.

Gjykata detyroi Greqinë të paguajë 330 mijë euro për dëmet jomateriale të pësuar nga paditësit. Gjykata Evropiane vendosi se ka shkelje të nenit 2 (e drejta për jetë) të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

“Gjykata ka konstatuar se ka mangësi në procedurë dhe ka konstatuar se organet shtetërore nuk kanë kryer një hetim të plotë dhe efikas, i cili mund të hedhë dritë mbi rrethanat në të cilat anija është fundosur”, thuhet në arsyetimin e aktgjykimit.

Gjykata konstatoi se autoritetet greke nuk kishin bërë gjithçka që mund të pritej në mënyrë të arsyeshme prej tyre për t’u siguruar kërkuesve dhe të afërmve të tyre shkallën e mbrojtjes së parashikuar nga neni 2 i Konventës.

Duke cituar ankuesit, gjykata tha se “anija e rojes bregdetare greke po shkonte me një shpejtësi shumë të madhe për të shtyrë refugjatët drejt ujërave turke, gjë që shkaktoi përmbysjen e anijes së peshkimit”.
Burimi: Ora News

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë