Plani i qeverisë britanike që qytetarët e BE-së të qëndrojnë në vend pas Brexit është i paligjshëm, vendosi të mërkurën Gjykata e Lartë e Londrës.

Autoriteti i Pavarur i Monitorimit (IMA), një mbikëqyrës i krijuar nga qeveria e Mbretërisë së Bashkuar për të monitoruar të drejtat e qytetarëve, ka paditur Ministrinë e Brendshme të Mbretërisë së Bashkuar, duke pretenduar se Britania po shkel marrëveshjen e tërheqjes nga BE duke u kërkuar qytetarëve të BE-së të riaplikojnë për leje, e cila u lejon atyre të jetojnë dhe punojnë në Britaninë e Madhe.

Avokatët e IMA-s kanë pretenduar se Britania po u kërkon në mënyrë të paligjshme qytetarëve të BE-së që të riaplikojnë për leje qëndrimi dhe pune, edhe pse ata i kanë marrë ato tashmë përpara se Britania të largohej nga BE.

Qytetarët e Bashkimit Evropian, të cilët lejohen të qëndrojnë në Britani përpara Brexit-it, do të duhet të riaplikojnë për statusin e fituar tashmë brenda pesë viteve ose automatikisht të humbasin të drejtën për të qëndruar në Britani, nëse nuk kanë të ashtuquajturën para- statusi i banimit.

Gjykatësi i Gjykatës së Lartë, Peter Lane, deklaroi se vendimi i qeverisë britanike ishte “ligjërisht i gabuar”, gjë që e bën të paligjshëm vetë planin e qeverisë britanike për qëndrimin e qytetarëve të BE-së në vend pas Brexit.

Avokatët e Home Office të Britanisë së Madhe kanë njoftuar se do të apelojnë kundër këtij vendimi.