Hemorragjia e trurit është një lloj goditjeje në tru. Shkaktohet nga një arterie në tru që shpërthen dhe shkakton gjakderdhje të lokalizuar në indet përreth. Kjo gjakderdhje vret qelizat e trurit.

Hemorragjitë e trurit quhen edhe hemorragji cerebrale, hemorragji intrakraniale ose hemorragji intracerebrale. Ato përbëjnë rreth 13% të goditjeve në tru.

Ja çfarë duhet të dini për shkaqet, simptomat, trajtimet dhe më shumë.

Çfarë ndodh gjatë një hemorragjie në tru?

Kur gjaku nga trauma irriton indet e trurit, ai shkakton ënjtje. Kjo njihet si edemë cerebrale. Gjaku i grumbulluar mblidhet në një masë të quajtur hematoma. Këto kushte rrisin presionin në indet e trurit aty pranë, dhe kjo redukton rrjedhën jetësore të gjakut dhe vret qelizat e trurit. Gjakderdhja mund të ndodhë brenda trurit, midis trurit dhe membranave që e mbulojnë atë, midis shtresave të mbulesës së trurit ose midis kafkës dhe mbulesës së trurit.

Çfarë e shkakton gjakderdhjen në tru?

Ka disa faktorë rreziku dhe shkaqe të hemorragjive të trurit. Më të zakonshmet përfshijnë:

Trauma e kokës. Lëndimi është shkaku më i zakonshëm i gjakderdhjes në tru për ata njerëz më shumë se 50 vjeç.

Presioni i lartë i gjakut. Kjo gjendje kronike, për një periudhë të gjatë kohore, mund të dobësojë muret e enëve të gjakut. Presioni i lartë i gjakut i patrajtuar është një shkak kryesor i parandalueshëm i hemorragjive të trurit.

Aneurizma. Ky është një dobësim i murit të enëve të gjakut që fryhet. Mund të shpërthejë duke çuar në një goditje në tru.

Anomalitë e enëve të gjakut. Dobësitë në enët e gjakut brenda dhe rreth trurit mund të jenë të pranishme në lindje dhe të diagnostikohen vetëm nëse shfaqen simptoma.

Çrregullime të gjakut ose gjakderdhjes. Hemofilia dhe anemia e qelizave drapër mund të kontribuojnë në uljen e niveleve të trombociteve dhe mpiksjes së gjakut. Holluesit e gjakut janë gjithashtu një faktor rreziku.

Sëmundja e mëlçisë. Kjo gjendje shoqërohet me rritje të gjakderdhjes në përgjithësi.

Cilat janë simptomat e gjakderdhjes së trurit?

Simptomat përfshijnë:

Një dhimbje koke e papritur e fortë,

Dobësi në një krah ose këmbë,

Të vjella,

Zvogëlimi i vigjilencës,

Ndryshimet në shikim,

Mpirje;

Vështirësi në të folur ose të kuptuarit e të folurit;

Vështirësi në gëlltitje;

Humbja e aftësive të shkëlqyera motorike, të tilla si dridhjet e duarve;

Humbje e koordinimit;

Humbje e ekuilibrit;

Një ndjenjë jonormale e shijes;

Humbja e vetëdijes;

(Mbani në mend se shumë nga këto simptoma shpesh shkaktohen nga kushte të tjera përveç hemorragjive të trurit.)

A mund të parandalohen hemorragjitë e trurit?

Për shkak se shumica e hemorragjive të trurit shoqërohen me faktorë rreziku specifik, ju mund ta minimizoni rrezikun në mënyrat e mëposhtme:

Trajtoni presionin e lartë të gjakut. Studimet tregojnë se 80% e pacientëve me hemorragji cerebrale kanë një histori të presionit të lartë të gjakut. Gjëja e vetme më e rëndësishme që mund të bëni është të kontrolloni tuajën përmes dietës, stërvitjes dhe mjekimit.

Mos pini duhan.

Mos përdorni drogë. Kokaina, përshembull, mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes në tru.

Vozitni me kujdes dhe vendosni rripin e sigurimit./ WebMD

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re