Një stërvitje e madhe ushtarake që përfshin rreth 4,600 forca të SHBA-së dhe aleatëve fillon të enjten (12 maj) në vendin e provës Krivolak në Maqedoninë veriore.

Sipas portalit Rrjeti Ballkanik i Sigurisë, stërvitja e quajtur “Përgjigjja e Shpejtë 22” fillon me zbarkimin e një batalioni të përforcuar nga Brigada 173 Amerikane e Parashutës në Krivolak.

Përveç ushtarëve amerikanë, në stërvitje do të marrin pjesë edhe pjesëtarë të forcave të armatosura të Maqedonisë së Veriut, Britanisë së Madhe, Italisë, Francës, Malit të Zi, Shqipërisë dhe Greqisë.

“Hija e luftës në Ukrainë është e fortë dhe nuk ka më eufemizma politike në shpjegimet e skenarëve të stërvitjes. Është e qartë se ky është një kontroll i NATO-s në rast se duhet të angazhohet në Ballkan apo Lindje”, thuhet në tekst.

Është planifikuar angazhimi i 45 avionëve dhe helikopterëve, rreth 1800 parashutistëve dhe mbrojtja e avionëve luftarakë.

Portali shton se vendi qendror i stërvitjes është terreni stërvitor i Krivolakut, sepse është i rregulluar për stërvitje në kushte afër luftës. Në atë zonë përveç uljes do të tregohet edhe mbështetje direkte ajrore.

Në aeroportin e Petrovecit do të marrin pjesë avionë sulmues amerikanë A-10 nga Garda Kombëtare e Merilendit, ndërsa në aeroportin e Petrovecit kanë mbërritur helikopterët Chinook dhe Black Hawk nga Amerika dhe Apache nga Britania e Madhe.

Stërvitja do të zgjasë deri më 20 maj dhe është pjesë e një stërvitjeje ndërkombëtare të organizuar me të njëjtin emër këtë pranverë në rajonet e Arktikut, Balltikut dhe Ballkanit.