Pesë organizata të lidhura me supremacistët hindu dhe grupet fetare kanë marrë 833,000 dollarë ndihmë për të luftuar COVID-19, sipas të dhënave të lëshuara nga Administrata e Biznesit të Vogël (SBA), një agjenci federale që ndihmon pronarët e bizneseve të vogla dhe sipërmarrësit.

SBA ka akorduar fonde nën Aktin e Ndihmës, Lehtësimit dhe Sigurisë Ekonomike të Ndihmës, Lehtësimit dhe Sigurisë Ekonomike (CARES) për Ligjin e Lëndimit Ekonomik (EIDLA), Huanë për Ndihmën e Katastrofës (DAL) dhe Programin e Mbrojtjes së Pagave (PPP).

Të tre programet synuan të sigurojnë lehtësim ekonomik për kompanitë në nevojë dhe për të mbajtur forcën e punës të punësuar gjatë krizës COVID-19 në vendin më të prekur në botë.

Vishwa Hindu Parishad i Amerikës (VHPA) me bazë në Massachusetts mori më shumë se 150,000 dollarë nën PPP dhe 21,430 dollarë shtesë nën programet EIDLA dhe DAL.

Homologu Indian i VHPA, Vishwa Hindu Parishad (VHP), është etiketuar nga CIA World Fact Book për vite me radhë si një organizatë militante.

Organizuar në modelin e grupeve nacionaliste në Evropë

VHP është një degë e Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), një organizatë nacionaliste hindu e krahut të djathtë e themeluar në 1925 modeluar nga grupe nacionaliste të vijës së ashpër në Evropë, e cila synon të krijojë një shtet etnik me një shumicë Hindu në Indi.

RSS është mentori ideologjik i partisë qeverisëse të Indisë – Bharatiya Janata (BJP) dhe mburret se ka pasur Kryeministrin Narendra Modi midis miliona anëtarëve të saj në të gjithë Indinë.

Megjithëse VHPA, e cila tani ka 23 kapituj në SHBA, pretendon të jetë ligjërisht e ndarë nga homologu i saj Indian, faqja e saj në internet përmend që grupi ndan “të njëjtat vlera dhe ideale”.

Për dekada, VHP ka bërë fushatë për ta kthyer Indinë në një komb hindu dhe është akuzuar për organizimin e sulmeve të shumta ndaj mUslimanëve dhe të krishterëve në qindra trazira në pjesë të ndryshme të vendit.

Anëtarësimi i VHPA në SHBA u fry në fund të viteve 1980 pasi grupet hindu të krahut të djathtë rritën fushatën e tyre për të ndërtuar një tempull kushtuar Lord Rama-s në vendin e saktë ku qëndronte një xhami e epokës Mughal në qytetin verior indian Ayodhya.

Në vendin e xhamisë së prishur, një tempull hindu

Grupet hindu pretenduan se Xhamia Babri e shekullit të 16-të, e cila u shkatërrua nga një turmë në 1992, qëndronte në vendlindjen e Lord Ramës.

Në një vendim të diskutueshëm të vitit 2019, Gjykata e Lartë e Indisë ia dorëzoi vendin e diskutueshëm një komisioni qeveritar për të ndërtuar një tempull kornizë.

Paditë muslimane kanë caktuar pesë hektarë tokë në një vendndodhje alternative në një fshat 25 km larg për të ndërtuar një xhami.

Fondacioni Amerikan Ekal Vidyalaya, një organizatë e lidhur me RSS, pagoi 7,000 dollarë direkt dhe një hua 64,462 dollarë nën PPP.

Përmes një rrjeti shkollash kryesisht në zonat fisnore dhe rurale indiane, Ekal Vidyalaya është akuzuar për përhapjen e axhendës RSS të epërsisë hindu dhe promovimin e urrejtjes anti-pakicë tek fëmijët e vegjël.

Mbjellja e ideologjisë fondamentaliste

“Trajnimi për mësuesit e shkollave në Ekala kishte për qëllim kryesisht përhapjen e dis’harmonisë komunale në komunitete dhe futjen e ideologjisë politike fondamentaliste… krijimin e armiqësisë midis komuniteteve bazuar në fe,” sipas një raporti të vitit 2009 nga një komitet i ngritur nga Ministria Indiane.

Fondacioni Infinity, një organizatë tjetër nacionaliste hindu e lidhur me RSS, mori 51,872 dollarë në fonde federale në agimin e pandemisë së koronavirusit, sipas SBA.

Themeluesi i Fondacionit Infinity, Rajiv Malhotra, një autor i djathtë, shpesh është referuar si “Ayn Rand i Internetit Hindu”, siç njihet lëvizja nacionaliste Hindu.

Malhotra, 70 vjeç, është akuzuar për shënjestër të akademikëve dhe studiuesve që kritikojnë grupet hindu të krahut të djathtë dhe për të bërë deklarata në lidhje me shkëputjen.

Ai u përball gjithashtu me akuza për plagjiaturë, megjithëse kjo nuk e ndaloi atë të emërohej një profesor nderi në Universitetin prestigjioz Jawaharlal Nehru në New Delhi.

Pesë të anketuar, një përgjigje

Al Jazeera u është drejtuar pesë organizatave për komente mbi marrjen e fondeve federale të SHBA për të ndihmuar në luftimin e COVID. Fondacioni HAF dhe Ekal Vidyalaya nuk pranuan të komentojnë, ndërsa Fondacioni Infinity nuk iu përgjigj thirrjeve të përsëritura, postave elektronike dhe mesazheve me tekst.

Vetëm VHPA dhe Sewa International iu përgjigjën pretendimeve se ata mbështesin grupet e krahut të djathtë në Indi dhe se ata planifikojnë të shpenzojnë fonde për të luftuar pandeminë, të cilën ata kanë marrë nga qeveria e SHBA.

“Pothuajse çdo organizatë jofitimprurëse ka aplikuar për këto fonde, përfshirë edhe ne. Ne do t’i shpenzojmë ato siç kërkohet nga Akti CARES. Ne nuk ndajmë para nga fondet e shtetit për ndonjë aktivitet jashtë Shteteve të Bashkuara,” tha Presidenti i VHPA Ajay Shah.

I pyetur nëse organizata e tij mbështet grupe financiare të lidhura me RSS, Shah tha: “Ne i respektojmë rregulloret e qeverisë dhe u dërgojmë para disa organizatave bamirëse të miratuara në Indi.”

Sidoqoftë, shumë organizata jofitimprurëse që janë në listën e organizatave indiane të mbështetura nga VHPA si pjesë e projektit të tyre Support A Child kanë lidhje me RSS. Ai gjithashtu financon Fondacionin VHP në New Delhi.

Miliona dollarë ndihmë nga Shtetet e Bashkuara

Në vitin 2014, Rrjeti i Qytetarëve të Azisë Jugore (SACW), një platformë rrjeti që promovon dialogun për Azinë e Jugut, publikoi një raport mbi një organizatë hinduiste jofitimprurëse në SHBA që ishte e lidhur me Sango Parivar – një term ombrellë që zbatohet për të gjitha organizatat supremaciste Hindu e që shoqërohet me RSS.

Një raport i SACW, bazuar në një analizë të të dhënave zyrtare të taksave midis 2001 dhe 2014, zbuloi se organizatat bamirëse me bazë në SHBA dërgonin miliona dollarë në organizata të lidhura me RSS.

Midis 2001 dhe 2012, si Fondacioni Ekal Vidyalaya ashtu edhe VHPA dërguan përkatësisht 27 milion $ dhe 3.9 milion $, sipas një raporti të SACW.