Krahasuar me cigaret tipike, cigarja elektronike ka qenë prej kohësh e lidhur me më pak komplikime të lidhura me duhanin. Por një studim i ri sugjeron se cigaret elektronike ende mund t’i shkaktojnë trupit tuaj disa dëme serioze. Studimi i ri zbuloi se mund të rrisë rrezikun e një personi për të zhvilluar sheqer të lartë në gjak, duke çuar potencialisht në prediabet dhe përfundimisht diabetin e tipit 2.

Analiza e publikuar në “The American Journal of Preventive Medicine” zbuloi se përdorimi i rregullt i një cigareje elektronike mund të rrisë rrezikun e një personi për zhvillimin e sheqerit të lartë në gjak dhe përfundimisht prediabetit. Prediabeti është shpesh i kthyeshëm, por përfundimisht mund të çojë në diabet të tipit 2 dhe komplikime shtesë shëndetësore.

Shkencëtarët në John Hopkins analizuan më shumë se 600,000 të rritur mbi moshën 18 vjeç në të gjithë SHBA. Informacioni erdhi nga sondazhi i Sistemit të Mbikëqyrjes së Faktorëve të Rrezikut të Sjelljes, i kryer nga viti 2016 deri në 2018. Pjesëmarrësit u pyetën nëse kishin përdorur ndonjëherë një cigare elektronike dhe nëse u është thënë ndonjëherë nga një mjek ose profesionist mjekësor se kanë prediabet. Më shumë se 9% e të anketuarve ishin përdorues aktualë të cigareve elektronike me një diagnozë prediabeti.

Studimi tregoi një lidhje të qartë të rrezikut të prediabetit me përdorimin e cigareve elektronike. Me përdorimin e cigareve elektronike dhe prevalencën e prediabetit në rritje në mënyrë dramatike në dekadën e fundit, zbulimi ynë se cigaret elektronike mbartin një rrezik të ngjashëm me cigaret tradicionale në lidhje me diabetin është i rëndësishëm për të kuptuar dhe trajtuar individët vulnerabël.

 

Për më tepër, të dhënat treguan se nga ata që pinë alkool, 22% kanë më shumë gjasa të zhvillojnë prediabet sesa ata që nuk e bëjnë këtë. Në krahasim, ata që pinë cigare tradicionale kishin një shans 40% për të zhvilluar prediabet. Pra, ndërsa gjetjet treguan një ndryshim midis cigareve elektronike dhe atyre tradicionale, ka ende një rritje të konsiderueshme për ata që përdorin cigare elektronike në krahasim me njerëzit që abstenojnë nga të dy llojet. Është e rëndësishme të theksohet se pirja e duhanit nuk është i vetmi faktor që mund të kontribuojë në prediabet – studimi tregoi gjithashtu se përdoruesit e cigareve elektronike raportuan një prevalencë më të madhe të stileve të jetesës me rrezik më të lartë (dhe studimi nuk tregon faktorë të tjerë të stilit të jetesës së pjesëmarrësve – si p.sh. historia familjare, dieta dhe stërvitja).

Ne u befasuam nga gjetjet që lidhin prediabetin me cigaret elektronike, sepse ato konsiderohen si një alternativë më e sigurt, gjë që tani e dimë se nuk është kështu. Sa i përket mënyrës sesi cigaret tradicionale dhe e-cigaret mund të rrisin rrezikun e një personi për prediabetin dhe diabetin e tipit 2, duhet të bëhen më shumë kërkime – por ekziston një teori. Në rastin e pirjes së duhanit, nikotina ka një efekt të dëmshëm në veprimin e insulinës dhe duket se edhe cigaret elektronike mund të kenë të njëjtin efekt.

Në fund të fundit, hulumtimi tregon se shansi juaj më i mirë për të shmangur prediabetin është të hiqni dorë nga çdo lloj cigareje dhe të përqendroheni në një mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktive. /Prevention

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re