Skip to content

Hulumtimi në Serbi: Jo NATO-s, jo sanksioneve ndaj Rusisë, pro “Open Balkan”

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Një shumicë bindëse e qytetarëve serbë kundërshton vendosjen e sanksioneve kundër Rusisë, anëtarësimin në NATO dhe BE nëse kusht për këtë është njohja e Kosovës, dhe kur bëhet fjalë për partitë politike, Partia Progresive Serbe (SNS) ende gëzon më së shumti mbështetje, sipas një sondazhi të Mendimeve Politike të Reja Serbe (MSPM) të publikuar në numrin e ri të Nedelnik, transmeton Beta.

Numri i qytetarëve që besojnë se Rusia nuk duhet të vendosen sanksione po rritet dhe këtë pikëpamje e kanë tani 84 për qind e qytetarëve. Rreth 60 për qind e qytetarëve thonë se nuk duhet bërë edhe nëse Bashkimi Evropian kërcënon Serbinë me sanksione, ndërsa rreth 19 për qind e të anketuarve thonë se në atë rast duhet të miratohen sanksionet.

Kur u pyetën se kush duhet të jetë partneri dhe mbështetja kryesore e politikës së jashtme të Serbisë, 35 për qind e të anketuarve nuk dinë çfarë të përgjigjen, rreth 25 për qind deklarojnë Rusinë dhe 21,4 për qind Bashkimin Evropian apo Gjermaninë.

Shumica dërrmuese, kundër anëtarësimit në NATO

Pak më shumë se 36 për qind e qytetarëve e mbështesin anëtarësimin në BE, ndërsa pothuajse 44 për qind janë kundër, por nëse kushti për këtë është njohja e Kosovës, atëherë 82 për qind janë kundër.

Një shumicë e madhe prej 88 përqind e qytetarëve serbë janë kundër anëtarësimit në NATO, dhe më shumë se 55 përqind e qytetarëve janë në favor të Ballkanit të Hapur.

Kur bëhet fjalë për vlerësimin e partive, sondazhi tregoi se tani më shumë se 42 për qind e njerëzve do të votonin për Partinë Progresive Serbe, 9,4 për qind për Socialistët, rreth 8 për qind për opozitën pavarësisht partisë e me radhë. //

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë