Pikat e kontrollit që lidhin anët greke dhe turke të Qipros do të rihapen të premten, thanë Kombet e Bashkuara, hera e parë që pas lehtësimit të masave që nga dhjetori 2020 për shkak të pandemisë COVID-19.

Qipro është e ndarë midis komuniteteve greke dhe turke qipriote, me pika të shumta kontrolli që kontrollojnë lëvizjet e njerëzve midis veriut dhe jugut të ishullit.

Pika të mbyllura të kontrollit kanë shënuar jetën e mijëra njerëzve që kalojnë nga njëra anë e ishullit në tjetrën çdo ditë për punë, detyrime familjare ose thjesht për të parë miqtë.

Në disa ditë, kolonat e automjeteve në kilometra të gjatë formohen në vendkalime.

“Rihapja e të gjitha pikave të tranzicionit do të ruajë lirinë e lëvizjes, do të promovojë kontaktet njerëz me njerëz, do të ndërtojë besimin dhe do të ketë një ndikim të përgjithshëm pozitiv socio-ekonomik në të gjithë ishullin për të mirën e të gjithë grekëve qipriotë dhe turqve qipriotë,” Misioni i KB në Qipro tha në një deklaratë.

Një komision i ekspertëve shëndetësorë nga të dy palët do të vlerësojë pasojat e hapjes së pandemisë.

Njerëzit që kalojnë do të kërkohet të marrin një test antigjen ose PCR negativ shtatë-ditor, tha misioni paqeruajtës.

“Ajo ka rrezikuar shumë njerëz, çifte, familje, njerëz që punojnë në të dy anët e ndarjes dhe kjo ka pasoja ekonomike,” tha Kemal Baykalli, një anëtar i platformës së paqes të Qipros së Bashkuar tani.

Qipro u nda nga pushtimi turk në 1974, shkaktuar nga një grusht shteti grek qipriot jetëshkurtër.

Bisedimet e paqes kanë ngecur shumë herë dhe konflikti në Qipro mbetet një burim tensioni midis aleatëve të NATO-s Greqisë dhe Turqisë.

 “Mendoj se kjo na ka treguar se ajo që ne e marrim si të mirëqenë mund të na hiqet lehtësisht në mungesë të një marrëveshjeje,” u citua Baykalli të thoshte nga Reuters.