Skip to content

Identifikohen 87 persona të përfshirë në akuza për abuzim seksual në Kishën Katolike në Quebec të Kanadasë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Në provincën kanadeze Quebec, inspektori i pavarur që mbikëqyr historinë 80-vjeçare të Kishës Katolike, ka identifikuar 87 persona mes personelit të kishës përfshirë në abuzime seksuale.

Nëntë dioqeza në provincën e Quebec janë inspektuar për akuza për abuzim seksual.

Gjyqtari në pension i Gjykatës së Lartë, Andre Denis, i cili kreu inspektimin, njoftoi raportin e tij për punën që filloi në dhjetor 2020.

Duke folur për agjencinë zyrtare kanadeze të lajmeve Canadian Press, Denis tha se në hulumtimin e tij, i cili mbulon detyrat e nëntë peshkopëve katolikë në Quebec, ai shqyrtoi dosjet e 6.809 njerëzve që punuan midis viteve 1940 dhe 2021, duke përfshirë peshkopë, pastorë dhe punëtorë të kishës.

Denis tha se hulumtimi zbuloi identitetin e 87 punonjësve të përfshirë në incidente të ngacmimeve seksuale që përfshijnë të mitur dhe të rritur të pambrojtur.

Duke njoftuar se 5 nga 87 personat që janë konfirmuar si të përfshirë në ngacmime janë ende duke punuar për kishën, Denis vuri në dukje se numri aktual i autorëve është në fakt më i lartë dhe se shifra reale i abuzuesve seksualë nuk mund të konfirmohet për shkak të hezitimit të viktimave për të paraqitur ankesë.

Kryepeshkopi i Montrealit, Christian Lepine, është cituar të ketë thënë se nuk është e mundur të përfshihen në raporte të gjitha rastet e abuzimit seksual dhe se është e mundur që për disa raste abuzimi të mos është mbajtur asnjë lloj shënimi.

“Mund të duhen dekada që një viktimë të shpjegojë atë që ka ndodhur. Kështu që ne e dimë se mund të ketë ende disa raste”, ka thënë Lepine.

Kisha Katolike, me seli në Vatikan, ka qenë objekt i akuzave për ngacmime dhe abuzime për një kohë.

Papa Françesku, lideri suprem i katolikëve dhe president i Vatikanit, ka pranuar abuzimet e kryera nga anëtarët e Kishës Katolike dhe ka njoftuar se po ndjekin angazhimin e tyre për të mundësuar drejtësi për viktimat.
Burimi: AA

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë