Shtetet anëtare të BE bien dakord që administrata e re në Shtetet e Bashkuara duhet të “forcojë marrëdhëniet transatlantike”, ndërsa në të njëjtën kohë duke punuar në “forcimin e autonomisë strategjike të BE”, u ra dakord të hënën në Bruksel.

Ambasadorët e vendeve anëtare ranë dakord mbi qëndrimet mbi marrëdhëniet e ardhshme BE-SHBA, të cilat duhet të jenë tema e samitit të ardhshëm të liderëve të BE, i cili do të mbahet në 10 dhe 11 dhjetor dhe shërben si një udhëzues për punën e institucioneve të BE.

Unioni thekson se marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara duhet të bazohen në “pesë shtylla”: lufta kundër COVID-19, multilateralizmi, bashkëpunimi ekonomik dhe rimëkëmbja, lufta kundër ndryshimit të klimës, paqes dhe sigurisë në botë.

Shtetet anëtare mbështetën gjithashtu propozimin e Presidentit të Këshillit të BE-së, Chares Michel, që pas inaugurimit, në gjysmën e parë të vitit 2021, të ketë një samit BE-SHBA.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha më parë se SHBA dhe BE duhet të ndërtojnë një aleancë të re transatlantike në fusha të tilla si ndryshimi i klimës dhe ekonomia dixhitale.

Presidenti i tanishëm i SHBA Donald Trump tërhoqi SHBA nga Marrëveshja për Klimën e Parisit dhe programi bërthamor i Iranit, vendosi tarifa mbi mallrat e BE dhe la disa organizata shumëpalëshe që SHBA ka mbështetur për dekada, duke shokuar aleatët evropianë.

Von der Leyen tha se BE pret që SHBA të kthehet në Marrëveshjen e Klimës në Paris, të cilën Biden e njoftoi.