Skip to content

Ileus, simptomat dhe trajtimi i bllokimit të zorrëve

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Ileus është term i cili i referohet ngatërrimit apo bllokimit të zorrëve. Ushqimet që hamë kalojnë në një sërë procesesh para se të treten apo sekretohen plotsisht.

Zorrët e përfundojnë këtë detyrë duke lëvizur në një lëvizje të ngjashme me valët. Të njohur si peristaltikë, këto tkurrje të muskujve lëvizin përpara ushqimit të tretur. Sidoqoftë, nëse diçka e tillë si problemet e muskujve ose nervave, ngadalëson ose bllokon këtë lëvizje, rezultati mund të jetë një bllokim në zorrë.

Ileus është termi mjekësor për këtë mungesë lëvizje diku në zorrë që çon në një ngatërrim, grumbullim dhe bllokim të mundshëm të materialit ushqimor. Ileus mund të çojë në një bllokim të zorrëve. Kjo do të thotë që asnjë material ushqimor, gaz ose lëngje nuk mund të kalojë.

Cilat janë shkaqet?

Ileusi ndodh për shumë shkaqe të mundshme, duke përfshirë:

Gjendjen pas operacionit në zorrë (kirurgji);

Ilaçet që ndalojnë lëvizjet e rregullta të zorrëve;

Çështjet shëndetësore si dështimi i veshkave, sulmi në zemër dhe hipotiroidizmi (kur gjëndra juaj tiroide nuk prodhon mjaftueshëm disa hormone të rëndësishme);

Nivelet e mineraleve që janë shumë të ulëta ose të larta, të tilla si kaliumi ose kalciumi;

Dëmtimi i arterieve që dërgojnë gjak në bark;

Fibroza cistike (një çrregullim i gjeneve tuaja që shkakton dëme të rënda në mushkëri dhe organe të tjera);

Simptomat e Ileusit

Ndjeheni të fryrë nga grumbullimi i gazit dhe lëngjeve në bark;

Keni të përziera të vazhdueshme;

Keni të vjella;

Kapsllëk;

Mungesë oreksi;

Faktorë të tjerë të rrezikut të Ileusit

Mosha;

Obeziteti;

Sëmundje ose lëndim;

Humbje e menjëhershme në peshë;

Shumë kohë e kaluar shtrirë në shpinë.

Trajtimi i Ileusit

Ndonjëherë nuk keni nevojë për trajtim për ileusin. Nëse e bëni këtë, trajtimi juaj do të varet nga sa të rënda janë simptomat tuaja dhe nga shkaku. Mjeku juaj mund të sugjerojë:

Asnjë ushqim ose lëngje nga goja për 24 deri në 72 orë. Mjeku juaj gjithashtu mund të ndalojë ose të shkurtojë ilaçet e forta të dhimbjes (analgjezikë opioidë) ose medikamente të tjera që mund të shkaktojnë simptomat tuaja.

Thithja për të lehtësuar grumbullimin e gazit dhe lëngjeve. Një mjek do të kalojë një tub përmes hundës tuaj dhe në stomak ose në zorrën e hollë. Pastaj ata do të përdorin thithjen për të relaksuar presionin dhe fryrjen. Nëse problemi është në zorrën tuaj të trashë, tubi kalon përmes anusit tuaj.

Stimulimi elektrik për të nxitur lëvizjen në zorrë.

Pozicioni vertikal, veçanërisht te pacientët që mund të kenë kaluar shumë kohë shtrirë.

Kirurgjia zakonisht nuk është zgjidhje, por në disa raste mund të jetë nëse ileusi përkeqësohet.

Komplikimet e Ileusit

Ileusi zakonisht largohet brenda disa ditësh. Por, nëse lihet i padiagnostikuar dhe i patrajtuar, mund të çojë në komplikime kërcënuese për jetën. Kjo perfshin:

Fryrja e murit të zorrëve

Vdekja e indeve (nekroza)

Infeksioni i zgavrës së barkut (peritonit)

Në çdo rast se keni shenja apo probeme që lidhen me këtë shqetësim, kontaktoni me mjekun tuaj./ WebMD

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë