Zyra e Qeverisë së Serbisë për Kosovën ka njoftuar të hënën se pjesëtarët e policisë speciale të Kosovës ROSU kanë qëlluar në një veturë në urën e Bistricës në magjistralen Mitrovicë-Leposaviq, duke plagosur një person, për të cilin Zyra thotë se është i nacionalitetit serb, ndërsa Policia e ka konfirmuar ngjarjen, duke bërë të ditur se automjeti ka përplasur komisariatin.

 “Miljan D. është plagosur, ndërsa bashkë-shoferi i tij, Dushan S., fatmirësisht ka shpëtuar i padëmtuar, ndërsa e gjithë vetura ka qenë e gërryer”, ka thënë Zyra, duke akuzuar policinë e Kosovës për sulmin ndaj Serbisë.

Sipas asaj që njoftoi policia, ata kanë tentuar të verifikojnë mjetin që nuk është ndalur, por ka goditur postbllokun e policisë, duke rrezikuar jetën e punonjësve të policisë.

Tensionet në veri të Kosovës ndërmjet popullatës lokale serbe dhe qeverisë së Kosovës kanë vazhduar që nga fundi i vitit të kaluar, ndërsa Perëndimi po përpiqet të inkurajojë dialogun.

Në nëntor 2022, përfaqësuesit e serbëve u larguan nga institucionet shtetërore, përfshirë policinë dhe gjyqësorin, për shkak të vendimit të qeverisë së Kosovës për të zëvendësuar targat serbe të veturave me ato të Kosovës.

Një ish-polic, serb i Kosovës, u arrestua më 10 dhjetor për sulm ndaj një qendre votimi. Arrestimi i tij shkaktoi protesta të dhunshme nga minoriteti serb në Kosovë.

Pak më vonë dy të rinj serbë në jug të Kosovës u plagosën kur u qëlluan nga një veturë në lëvizje.

Barrikadat në veri të Kosovës u hoqën pas javësh protestash, por tensionet u zbutën vetëm pjesërisht dhe incidentet vazhduan.