Ekipet e shpëtimit kanë gjetur trupat e 18 personave, të cilët janë shpallur të vdekur, dhe të paktën 200 janë zhdukur në Indinë veriore pas një rrëshqitje toke të një akullnaje në Himalajet që ra në një lumë duke shkaktuar një rritje të papritur të niveleve të ujit.

Deri më tani, 15 njerëz janë shpëtuar, thanë autoritetet shtetërore Uttarkhand në Twitter.

Një masë e madhe uji shkatërroi luginën e lumit Dhauliganga, duke shkatërruar gjithçka përpara saj, duke zhytur hidrocentralin dhe duke marrë rrugë dhe ura.

Midis të zhdukurve janë dhjetëra punëtorë në dy hidrocentrale në digën Richigangi dhe banorë nga zona përreth.

Kreu i policisë lokale, Ashok Kumar, deklaroi më herët se kishte 200 njerëz të zhdukur vetëm në dy hidrocentralet.

Rreth njëzet punëtorë u bllokuan në tunel, dymbëdhjetë prej tyre u shpëtuan.

Qindra ushtarë dhe anëtarë të grupeve paraushtarake me ndihmën e helikopterëve dhe avionëve ushtarakë u mobilizuan në zonë.

Kryeministri Narendra Modi tha se autoritetet po monitorojnë nga afër situatën.

“Kombi po lutet për sigurinë e njerëzve”, shkroi ai në Twitter pas bisedimeve me ministrin e shtetit.

Shpëtuesit deri më tani kanë evakuuar banorët e dhjetëra fshatrave.

Për shkak të përmbytjeve, shteti fqinj i Uttar Pradesh gjithashtu ka vendosur të vendosë një gjendje gatishmërie në zonat përgjatë lumit.

Ende nuk dihet se çfarë e shkaktoi rrëshqitjen e dheut në Uttarakhand, por tashmë dihet se vendi në pjesën perëndimore të Himalajeve është i prirur ndaj përmbytjeve dhe rrëshqitjeve të papritura.

Në qershor 2013, kur reshjet më të mëdha të musoneve në dekadat e fundit në zonë shkaktuan përmbytje të mëdha, rreth 6,000 njerëz u vranë.