Skip to content

Industrialistë egjiptianë, në Izrael për herë të parë në 10 vjet

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Një delegacion industrialistësh egjiptianë filloi sot një vizitë në Izrael, e para në një dekadë sipas marrëveshjeve industriale të nënshkruara në 2004, për të nxitur bashkëpunimin ekonomik midis dy vendeve.

“Një delegacion egjiptian mbërriti mbrëmë si pjesë e marrëveshjeve të Zonave Industriale Kualifikuese (QIZ) midis Izraelit, Egjiptit dhe Shteteve të Bashkuara,” tha në një deklaratë të përbashkët Ministria e Jashtme, Ekonomia dhe Industria izraelite.

“Ardhja e këtij delegacioni simbolizon një hap të ri në rifillimin e marrëdhënieve tregtare midis Egjiptit dhe Izraelit”, thuhet në deklaratë.

Egjipti ishte vendi i parë arab që nënshkroi një marrëveshje paqeje me Izraelin në 1979.

Në kuadër të bashkëpunimit ekonomik, dy vendet fqinje nënshkruan në vitin 2004 një marrëveshje për krijimin e Zonave të Veçanta Industriale, produktet e të cilave mund të shiten pa doganë në tregun amerikan, pra pa kuotë dhe pa detyrime doganore, me kusht që ato të përfshijnë në të paktën 10, 5% përbërës izraelitë.

Zona të veçanta industriale janë krijuar gjithashtu në Jordani, një vend tjetër arab që ka nënshkruar paqen me Izraelin që nga viti 1994. Izraeli dhe Egjipti kohët e fundit kanë forcuar lidhjet e tyre.

Pas ardhjes së tij në pushtet qershorin e kaluar, kryeministri izraelit Naftali Bennett udhëtoi dy herë në Egjipt.

Delegacioni egjiptian përbëhet nga 12 industrialistë dhe biznesmenë në fushën e tekstilit dhe veshjeve, thuhet në njoftimin izraelit. Ata do të vizitojnë gjithashtu objektet industriale dhe do të takohen me biznesmenë dhe kompani izraelite.

“Egjipti është një partner i madh ekonomik për Izraelin në rajon me një vëllim tregtar vjetor prej 330 milionë dollarësh (pothuajse 313 milionë euro),” sipas Izraelit.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë