Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Infeksionet virale të lëkurës mund të variojnë nga të lehta deri te ato të rënda dhe shpesh prodhojnë skuqje. Shembuj të infeksioneve virale të lëkurës përfshijnë:

Molluscum contagiosum shkakton buhavitje të vogla, me ngjyrë mishi, më shpesh tek fëmijët e moshës 1 deri në 10 vjeç; megjithatë, njerëzit e çdo moshe mund të marrin virusin. Buhavitjet zakonisht zhduken pa trajtim, zakonisht në 6 deri në 12 muaj.

Virusi herpes simplex-1 (HSV-1) është virusi i zakonshëm që shkakton ftohje. Transmetohet përmes pështymës duke puthur ose ndarë ushqim ose pije me një individ të infektuar. Ndonjëherë, HSV-1 shkakton herpes gjenital. Rreth 85% e njerëzve në SH.B.A. kanë HSV-1 deri në moshën 60 vjeç.

Virusi varicella-zoster (VZV) shkakton kruajtje, flluska që rrjedhin, lodhje dhe ethe të lartë karakteristikë të lise se dhenve. Vaksina e lise se dhenve është 98% efektive në parandalimin e infeksionit. Njerëzit që kanë pasur line e dhenve (ose në raste jashtëzakonisht të rralla, njerëzit që kanë marrë vaksinën e dhenve) janë në rrezik për zhvillimin e herpes, një sëmundje e shkaktuar nga i njëjti virus. Herpes mund të shfaqet në çdo moshë, por ajo ndodh më shpesh tek njerëzit e moshës 60 vjeç ose më të vjetër.

Mënyra më e mirë për të shmangur infeksionet virale të lëkurës është të shmangni kontaktin lëkurë me lëkurë (veçanërisht zonat që kanë skuqje ose plagë) me një individ të infektuar. Disa infeksione virale të lëkurës, siç është virusi varicella-zoster, transmetohen gjithashtu nga një rrugë ajrore. Dushet komunale, pishinat dhe peshqirët e kontaminuar gjithashtu mund të strehojnë viruse të caktuara.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re