Studimet e fundit mbi mikrobiotën kanë treguar lidhje të forta midis inflamacionit të zorrëve, dysbiozës dhe sëmundjeve të lëkurës.

Në pacientët dermatologjikë ka ndryshime të mikrobiotës së zorrëve të karakterizuara nga diversitet i dobët dhe pasuri mikrobiale, shumë të ngjashme me ato të pacientëve me sëmundje inflamatore të zorrëve.

Ka disa faktorë që mund të ndryshojnë përbërjen e florës bakteriale (si infeksionet, antibiotikët dhe stresi), por roli i të ushqyerit duket se është parësor.

Edhe pse mikrobiota priret të jetë e qëndrueshme me kalimin e kohës, dietat e pabalancuara mund të ndryshojnë ende përbërjen e saj.

Prandaj është e rëndësishme të keni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktive që ju lejon të mbani një gjendje të mirë shëndetësore, jo vetëm të zorrëve.

Në fakt, shumë sëmundje dermatologjike të përcaktuara si kronike nuk kanë një kurë përfundimtare dhe modulimi i florës intestinale përfaqëson një rrugë terapeutike të mundshme të aftë për të përmirësuar simptomat dhe për të vonuar rikthimet.

Shumë nga këto sëmundje, si psoriasis, ekzema, dermatiti i kontaktit, alergjitë ushqimore, aknet, rosacea dhe dermatiti seborrheik, duket se kanë lidhje me ushqimin.

Këtu, jo vetëm mangësitë ushqyese dhe të vetme të mikronutrientëve manifestohen me shenja të lëkurës, por shpeshherë edhe ndryshimi i shumë mekanizmave molekularë dhe imunitarë që rregullojnë marrëdhëniet midis strehuesit dhe baktereve të zorrëve të tij, në kushte të caktuara, mund të bëhen shkaku ose nxitja e disa patologji të lëkurës.

Në mënyrë të veçantë, psoriaza do të lidhet fort me sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve si sëmundja e Chron-it, hiperglicemia, rezistenca ndaj insulinës dhe diabeti, hiperuricemia, hiperkolesterolemia, shtimi i peshës dhe masës trupore, obeziteti, sindroma metabolike, sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike dhe sëmundja celiac.

/shkollaeshendetit.com