Në lagjen Sinxhar të Mosulit në Irak, pas përleshjeve mes organizatës terroriste PKK dhe ushtrisë irakiane mbi 1.700 familje u larguan nga rrethi dhe u vendosën në kampe në Duhok.

Drejtori provincial i Qendrës së Migracionit dhe Nomadëve dhe Luftës kundër Krizës në Duhok, Dayan Jafer në një deklaratë për AA tha se “Për shkak të përleshjeve ndërmjet ushtrisë irakiane dhe Njësitë e Rezistencës Sinjari (SRU-PKK), 1.711 familje erdhën nga Sinxhari në kampet në Duhok në periudhën e fundit”, tha Jafer.

“Ne shohim se bisedimet me kryeministrin irakian, Mustafa al-Kadhimi ishin efektive. Shpresojmë që konfuzioni këtu të përfundojë dhe njerëzit që jetojnë në kampe do të kthehen në shtëpitë e tyre”, tha zyrtari irakian.

– Konflikti i ushtrisë irakiane-PKK në Sinxhar

Qeveria e Bagdadit dhe administrata e Erbilit nënshkruan një marrëveshje më 9 tetor 2020, përfshirë dëbimin e PKK-së nga Sinxhari. Megjithatë, Marrëveshja e Sinxharit ende nuk është zbatuar dhe PKK-ja vazhdon të jetë e pranishme në zonë.

Pretendohet se një ushtar irakian humbi jetën në përleshjen që shpërtheu midis elementëve të SRU të lidhur me PKK-në dhe ushtrisë irakiane më 2 maj në Sinxhar.

Ministria irakiane e Mbrojtjes njoftoi më 3 maj se forcat e ushtrisë dhe policisë “e mbajnë nën kontroll situatën” në Sinxhar pas konfliktit.

Jazidët dhe zyrtarët e Administratës Rajonale Kurde të Irakut (KRG) bëjnë thirrje për tërheqjen e menjëhershme të PKK nga Sinxhari në çdo rast, duke theksuar se PKK-ja është një pengesë për rindërtimin e Sinxharit dhe kthimin e banorëve ë rajonit në shtëpitë e tyre.
Burimi: AA