Liqeni Sava, i cili ndodhet në provincën irakiane Muthanna, është tharë për shkak të ndryshimeve klimatike dhe politikave të dëmshme bujqësore që po shterojnë burimet ujore nëntokësore në atë pjesë të Irakut.

Liqeni, i cili nuk është i lidhur me asnjë lumë apo përrua, është një pjesë e rëndësishme e trashëgimisë kulturore të Irakut.
Mungesa e ujit, rritja e përqendrimit të kripës dhe stuhitë e rërës të shkaktuara nga ndryshimet klimatike po shkatërrojnë objekte të rëndësishme antike, trashëgimi kulturore dhe natyrore të Trashëgimisë Botërore në Mesopotami, e cila përfshin rrafshinën aluviale midis lumenjve Tigër dhe Eufrat, në Irak dhe Siri.

Liqeni Sava, i cili ndodhet në perëndim të Al-Samave, qendra e qytetit të provincës irakiane Muthanha, ka qenë si stacion i të paktën 31 specieve të shpendëve për shekuj, përfshirë heronin e hirtë dhe patën irakiane pothuajse të rrezikuar.

Liqeni tani është plotësisht i thatë për shkak të përdorimit të tepërt të ujit nga fermat përreth dhe për shkak të ndryshimeve klimatike. Mungesa e zbatimit të rregulloreve për përdorimin e ujërave nëntokësore do të thotë që fermerët janë të lirë të shpojnë puse dhe të mbjellin fusha me grurë.
Burimi: AA

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re