Skip to content

Iran: prerje gishtash për vjedhje, reagon Amnesty

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Një burri të dënuar për vjedhje iu prenë gishtat këtë javë në Iran duke përdorur një gijotinë, tha të premten Amnesty International, duke denoncuar “ndëshkimin e mizorisë së papërshkrueshme”.

Pouya Turabi, në fund të të 40-tave, u dërgua me urgjencë në spital pasi iu prenë gishtat më 27 korrik, me zyrtarë të ndryshëm dhe një mjek nga burgu Evin i Teheranit të pranishëm, tha OJQ-ja me bazë në Londër.

Sipas Amnesty, autoritetet iraniane tashmë, më 31 maj, i kishin prerë gishtat një të burgosuri tjetër, Sayed Barat Hosseini, pa i dhënë anestezi.

Këtij të fundit nuk iu ofrua kujdesi shëndetësor fizik dhe mendor i nevojshëm për dëmtimin dhe infeksionet që pësoi dhe mbahet i izoluar në Evin për të “mos bërë të njohur dënimi dhe gjendja e tij shëndetësore”.

Gjymtimi “është një krim sipas ligjit ndërkombëtar” dhe “të gjithë ata që morën pjesë në vendimmarrjen dhe vendosjen e këtyre ndëshkimeve trupore duhet të sillen para drejtësisë”, theksoi Diana Eltahawi, zëvendësdrejtoresha e Amnesty International e departamentit përgjegjës për Lindjen e Mesme dhe Veriun Afrikan.

Sipas saj, të paktën tetë të burgosur të tjerë janë në rrezik nga gjymtime të tilla: “me pandëshkueshmërinë e përhapur në Iran, gjithnjë e më shumë njerëz do të vuajnë këtë dënim të mizorisë së papërshkrueshme nëse komuniteti ndërkombëtar nuk merr masa”.

Në qershor, Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut shprehu shqetësimin për këtë çështje, duke i bërë thirrje Iranit të ndalojë imponimin e çdo forme të tillë të ferrit kriminal.

Në prill, “një gijotinë speciale u instalua në Evin për të centralizuar ekzekutimet e dënimeve të gjymtimit të vendosura në të gjithë vendin,” tha organizata joqeveritare.

Në Iran, dënimi në fjalë nënkupton prerjen e katër gishtave të dorës së djathtë, siç përcaktohet në kodin penal iranian.

Sipas Qendrës Abdurrahman Boroumad, autoritetet iraniane kanë prerë gishtat e të paktën 131 burrave që nga janari 2000.

Aplikimi i dënimeve të kësaj natyre ka qenë më pak i shpeshtë vitet e fundit, por, sipas shoqërisë civile, Irani po përjeton aktualisht një goditje intensive, e karakterizuar nga rigjallërimi i ekzekutimeve dhe arrestimeve, veçanërisht të njerëzve të artit të shtatë.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë