Lëvizja anti-sistem 5 Yje dhe qendra e ppozitës, Partia Demokratike e Majtë, dikur kundarshtarë të ashpër, njoftuan së fundi një program të përbashkët politik për koalicionin e tyre të ri qeverisës, ku në krye qëndron ë një buxhet ekspansionist për vitin 2020.

Lëvizja Pesë Yje, e themeluar dhjetë vjet më parë si një opozitë ndaj Partisë Demokratike, ka pranuar të formojë një qeveri të re me ish-kundërshtarët për të parandaluar zgjedhjet e parakohshme, pasi koalicioni i saj qeverisës me LEGA-n e ekstremit të djathtë u rrëzua muajin e kaluar.

Mbështetësit e partisë janë duke votuar në internet për të mbështetur koalicionin e ri, por rezultati i votimit është i pasigurt.

Menjëherë pas fillimit të votimit, partitë njoftuan një program të përbashkët prej 26 pikash, mbi të cilin do të bazohej puna e qeverisë së tyre të re.

Në krye të programit, premtimi është që buxheti i ri do të kërkojë të nxisë rritjen ekonomike, por edhe premtimin se nuk do të rrezikojë financat publike.

Italia ka borxhin e dytë publik më të madh në BE përsa i përket PBB-së dhe programi kërkon më shumë fleksibilitet sesa Brukseli për të kapërcyer “ngurtësinë e tepruar” të rregullave buxhetore evropiane.

Duke theksuar drejtësinë sociale, të dy palët u zotuan gjithashtu që të fusin pagën minimale, të shmangnin rritjen e TVSH-së të planifikuar për janar dhe të rrisin shpenzimet publike për arsimin, kërkimin shkencor dhe kujdesin shoqëror.

Programi gjithashtu kërkon taksimin e gjigandëve dixhitalë shumëkombësh dhe krijimin e një banke publike për të nxitur zhvillimin në jugun e varfër të vendit.

Palët gjithashtu premtojnë të reformojnë ligjet e konflikteve të interesave, diçka që ish-kryeministri Silvio Berlusconi u përpoq të shmangte, për shkak të pasojave në perandorinë e tij mediatike, Mediaset.

Programi gjithashtu premton të “auditojë” lëshimet për autostradat italiane.

Qeveria e re duhet të udhëhiqet nga ish-kryeministri Giuseppe Conte, një kandidat jopartiak.

Por të dy partitë nuk kanë rënë dakord ende për një ndarje të qeverisë.

 

 

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re