Green pass, formularë dhe çertifikata. Në funksion të pushimeve të verës këtë vit, italianët, përveç valixheve të tyre, do të duhet gjithashtu të përgatisin të gjitha dokumentet e nevojshme për të vizituar vendet e huaja.

Kalimi kryesor për të kaluar kufijtë është certifikata e vaksinimit, e cila për momentin është e vlefshme për nëntë muaj për ata që kanë përfunduar të gjithë ciklin, ndërsa për ata që kanë marrë vetëm dozën e parë mund të përdoret deri në tërheqje. Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, mjafton të tregohet një test që demonstron negativitet ndaj kovidit të kryer brenda tre ditësh nga nisja. Por leja e vetme – në formën e një çertifikate apo testi – mund të mos jetë e mjaftueshme.

Një rast ‘i pabotuar’ – për të qëndruar brenda kufijve italianë – është ai i Sardenjës i cili, përveç certifikatës ose tamponit, kërkon regjistrimin e turistëve që mbërrijnë në ishull përmes një formulari në internet.

GREQI – Për të hyrë në vend, duhet të keni përfunduar ciklin e vaksinimit për të paktën 14 ditë ose të keni rezultuar negativ për Covid brenda 72 orëve para hyrjes ose, përndryshe, të paraqisni një certifikatë shërimi në 9 muajt e fundit. Legjislacioni zbatohet gjithashtu për të miturit mbi moshën pesë vjeç. Eshtë gjithashtu e detyrueshme të plotësoni një formular që ofron informacion mbi vendin e origjinës, kohëzgjatjen e qëndrimit të mëparshëm dhe adresën e qëndrimit tuaj në Greqi.

SPANJ – Lejohet hyrja nga të gjitha vendet evropiane dhe vendet që i përkasin zonës Shengen, pa ndonjë detyrim karantine. Ekziston një detyrim për të paraqitur një test molekular negativ të kryer brenda 72 orëve para hyrjes. Testet e shpejta nuk lejohen, madje as për ishujt Kanarie.

PORTUGALI – Udhëtarëve u kërkohet të paraqesin një test molekular negativ të kryer brenda 72 orëve para udhëtimit. Fëmijët nën 24 muaj janë të përjashtuar.

KROACIA – Hyrja lejohet vetëm duke paraqitur rezultatin negativ të tamponit ose certifikatës së vaksinimit që priste administrimin e dozës së dytë të paktën 14 ditë më parë. Përndryshe, ju mund t’i nënshtroheni tamponit direkt në vend duke respektuar pastaj vetë-izolimin në pritje të rezultatit. Nëse nuk është e mundur të bëhet tamponi, duhet të respektohet një karantinë 10-ditore.

MOROCCO – Gjendja e jashtëzakonshme shëndetësore parashikon mbylljen e kufijve; pezullimi, deri në një njoftim të mëtejshëm, i të gjitha lidhjeve detare me / nga Mbretëria dhe pothuajse të gjitha lidhjeve ajrore të pasagjerëve, përfshirë ato me Italinë. Në veçanti, lidhjet e drejtpërdrejta ajrore me / nga Italia janë pezulluar për momentin deri më 10 qershor.

SHTETET E BASHKUARA – Hyrja në vend është e ndaluar për udhëtarët të cilët, në 14 ditët e mëparshme, kanë qenë në një vend të zonës Shengen (përfshirë Italinë), në Mbretërinë e Bashkuar, Irlandë, Brazil, Afrikë të Jugut, Kinë ose Iran.

REPUBLIKA DOMINIKANE – Për të përshpejtuar procedurat e hyrjes këshillohet që, 72 orë para udhëtimit, të plotësoni një formular që do t’u tregohet autoriteteve doganore gjatë mbërritjes. Më në fund, pas përkeqësimit të situatës shëndetësore, vendi zgjati shtetrrethimin deri në 30 maj./shqiptari.net/

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re