Pasardhësit e viktimave të regjimit nazist në Itali, 80 vjet pas krimit, presin të paguhen gati 130 mijë euro dëmshpërblim në bazë të vendimit të gjykatës nga viti 2020 dhe pagesat e para priten në janar.

Trupat gjermane varën gjashtë civilë italianë në Fornelli në Italinë jugore në tetor 1943 si një dënim kolektiv për vrasjen e ushtarëve.

Të gjithë përveç një anëtari të familjeve të viktimave që ishin gjallë në kohën e vrasjes tani kanë vdekur, por sipas ligjit italian, pagesat e kompensimit u kalohen trashëgimtarëve, raportoi Reuters.

Në një kthesë ironike, Italia do të duhet t’i paguajë ato dëmshpërblime para Gjermanisë pasi humbi një betejë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në një mosmarrëveshje nëse Berlini mund të jetë ende përgjegjës për dëmshpërblimet në lidhje me krimet e Luftës së Dytë Botërore, sipas agjencisë britanike.

Organizatat hebraike në Itali besojnë se Berlini duhet të pranojë përgjegjësinë e tij historike duke paguar dëmshpërblime.

Pasardhësit e viktimave kanë frikë gjithashtu se Roma po vonon pagesën e dëmshpërblimit sepse mund të sforcojë buxhetin e shtetit.

Një studim i financuar nga qeveria gjermane dhe i publikuar në vitin 2016 vlerësoi se 22,000 italianë ishin viktima të krimeve të luftës naziste, duke përfshirë deri në 8,000 hebrenj të deportuar në kampet e përqendrimit.

Çështja e kompensimit

Mijëra italianë të tjerë u detyruan të punonin në Gjermani, në bazë të të cilave Berlini duhet t’u paguante dëmshpërblimet.

Pasardhësit e gjashtë burrave që u varën në Fornelli do të marrin fondet e para nga një fond i ri qeveritar i krijuar për të zgjidhur kërkesat.

Vrasja e tyre erdhi një muaj pasi Italia nënshkroi një armëpushim me forcat aleate, duke i dhënë fund pjesëmarrjes së saj në Luftën e Dytë Botërore dhe nazistët gjermanë filluan menjëherë pushtimin e territorit italian.

Ish-kryeministri italian Mario Draghi krijoi një fond në prill 2022 për të mbuluar kostot në rritje të kompensimit.

Afati për paraqitjen e kërkesave të reja ligjore skadoi më 28 qershor dhe ministria e financave e Italisë, e cila merret me pagesat, i tha Reuters se ishte njoftuar për 1,228 kërkesa ligjore deri më tani.

Çdo padi ka të ngjarë të përfshijë paditës të shumtë, që do të thotë se 61 milionë euro të caktuara për dëmshpërblime mund të mos jenë të mjaftueshme për të mbuluar të gjitha pagesat e pritshme, thonë avokatët.

Bazuar në një dekret të qeverisë të lëshuar në korrik, pagesat e para duhet të bëhen për pasardhësit e viktimave të Fornelli deri në janar.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re