Ligjet italiane që kërkojnë që fëmijëve t’u jepet automatikisht vetëm mbiemri i babait janë të paligjshme, vendosi të mërkurën Gjykata Kushtetuese e vendit.

Gjykata thotë se ligjet që kërkojnë që fëmijët të mbajnë emrin e babait të tyre janë të paligjshme dhe diskriminuese.

Vendimi i gjykatës më të lartë italiane i referohet fëmijëve të lindur nga prindër të martuar dhe të pamartuar, si dhe fëmijëve që janë birësuar, shkruan gazeta italiane Corriere della Sera.

Gjykata përcaktoi rregullat që automatikisht caktojnë mbiemrin e babait për fëmijët si “diskriminuese dhe të dëmshme për identitetin e fëmijës”.

Fëmijëve duhet t’u jepen mbiemrat e të dy prindërve, sipas gjykatës, sipas rendit të dakorduar nga prindërit. Nëse nuk mund të vendos për rendin e mbiemrit, vendimin e merr gjyqtari.

Prindërit e fëmijës gjithashtu mund të bien dakord t’i caktojnë mbiemrin vetëm njërit ose tjetrit.

Për zbatimin e vendimit të gjykatës do të nevojitet një ligj i ri, i cili do të miratohet nga parlamenti italian në javët në vijim.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re