Izraeli ka revokuar një leje VIP për ministrin i Jashtëm palestinez Riyad Maliki, pasi ky i fundit u kthye në Bregun Perëndimor nga një vizitë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare në Hagë.

Masa duket si hakmarrje izraelite për mbështetjen palestineze për hetimin e ICTY për krimet e luftës kundër Izraelit.

Një zyrtar palestinez tha se ministri Maliki u ndalua kur hyri në Bregun Perëndimor nga Jordania përmes pikës kufitare të kontrolluar nga Izraeli, njoftoi AP.

Maliki i është revokuar leja VIP, tha zyrtari anonim, dhe heqja e këtij statusi do ta bëjë të vështirë për të që të kalojë nëpër pikat e kontrollit ushtarak izraelit në Bregun Perëndimor dhe atij do t’i duhet një leje izraelite për të udhëtuar jashtë vendit.

Kryeprokurorja e Hagës, Fatou Bensouda, njoftoi në fillim të këtij muaji fillimin e një hetimi mbi krimet e mundshme izraelite të luftës të kryer në Bregun Perëndimor të okupuar dhe Rripin e Gazës të bllokuar.

Hetimi pritet të mbulojë veprimet e ushtrisë izraelite në luftën e vitit 2014 midis anëtarëve të Hamasit dhe gjatë protestave të mëdha katër vjet më vonë përgjatë kufirit të Rripit të Gazës dhe Izraelit, kur dhjetra palestinezë u vranë ose u plagosën.

Maliki kërkoi të shpejtojë hetimin

Ai do të eksplorojë gjithashtu politikën e vendosjes izraelite të Bregut Perëndimor dhe të aneksuar Jeruzalemin Lindor, territore të pushtuara në Luftën Gjashtë Ditore 1967 në të cilën palestinezët planifikojnë të krijojnë shtetin e tyre të pavarur.

Ministria e Jashtme palestineze tha se ministri Maliki u takua me prokuroren të enjten dhe e nxiti atë të shpejtojë hetimin për “t’i dhënë fund epokës së pandëshkueshmërisë dhe të hapë rrugën për përgjegjësinë e Izraelit”.

Hetimi fillon me kërkesë të palestinezëve, të cilët u bashkuan me gjykatën në 2015, pasi morën statusin e një vendi jo-anëtar, vëzhgues në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Gjykata pritet gjithashtu të hetojë raketat e rastësishme të zonave civile izraelite nga Rripi i Gazës, i cili drejtohet nga Hamas.

Zyrtarët izraelitë kanë dënuar me forcë hetimin, duke akuzuar gjykatën për paragjykim dhe duke pretenduar se nuk ka juridiksion sepse palestinezët nuk kanë një shtet.

Izraeli nuk është anëtar i gjykatës, por shtetasit e këtij vendi mund të arrestohen jashtë nëse lëshohen urdhra arrestimi.

Gjykata javën e kaluar njoftoi zyrtarisht të dy palët e hetimit dhe u dha atyre një muaj kohë për të kërkuar një shtyrje nëse ata provojnë se po kryejnë hetimet e tyre.