Ministri izraelit i financave Bezalel Smotrich ka ngrirë fondet për qytetet arabe dhe programet arsimore palestineze në Jerusalemin Lindor.

Smotrich, një anëtar kyç i qeverisë nacionaliste-fetare të kryeministrit Benjamin Netanyahu, tha se disa nga fondet buxhetore të destinuara për këshillat lokale arabe janë një pagesë politike e qeverisë së mëparshme dhe mund të përfundojnë në duart e “kriminelëve dhe terroristëve”.

“Prioritetet e qeverisë sonë kombëtare janë të ndryshme nga ato të qeverisë së mëparshme të krahut të majtë, dhe ne nuk duhet të tallemi me këtë,” tha Smotrich, kreu i partisë pro-kolonëve Zionizmi Fetar, komentet e mëparshme të së cilës për palestinezët kanë tërhequr dënim ndërkombëtar.

Transmetuesi publik izraelit Khan raportoi për herë të parë ngrirjen të dielën kur publikoi një letër nga ministri i Brendshëm Moshe Arbel Smotrich, duke i kërkuar atij të lirojë 200 milionë shekelë (54 milionë dollarë) në fonde të destinuara për administratën dhe 100 milionë të tjera për zhvillimin ekonomik.

Abbas: Ky është racizëm

Ligjvënësi Mansour Abbas, i cili kryeson Listën e Bashkuar Arabe, akuzoi Smotrich për racizëm.

“Qytetarët arabë kanë të drejtën e këtyre fondeve, të cilat supozohej të mbyllnin hendekun midis komuniteteve arabe dhe hebreje,” tha Abbas për Reuters.

Qytetarët arabë, shumica e të cilëve janë pasardhës të palestinezëve që mbetën në shtetin e ri të Izraelit pas luftës së vitit 1948 rreth krijimit të tij, përbëjnë pothuajse një të pestën e popullsisë së Izraelit.

Dallimet sociale dhe ekonomike

Zyra e Netanyahut nuk iu përgjigj një kërkese për koment, ndërsa lideri i opozitës dhe ish-kryeministri Yair Lapid akuzoi gjithashtu Smotrich për racizëm.

Pakica arabe e Izraelit është përballur me pabarazi sociale dhe ekonomike në krahasim me qytetarët hebrenj për dekada, duke përfshirë normat e larta të varfërisë, qytetet e mbipopulluara pa infrastrukturë dhe shkollat ​​e financuara dobët.

Smotrich tha se 200 milionë shekelë të veçantë për të inkurajuar studimet akademike midis palestinezëve të Jeruzalemit Lindor do të ngrihen gjithashtu derisa të çrrënjoset ajo që ai e përshkroi si “veprimtari islamike ekstremiste” në kampus.

 

 

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re