Ministria Izraelite e Shëndetësisë njoftoi se administrimi i dy dozave të Pfizer / BioNTech është 95.8 përqind efektiv kundër koronavirusit dhe të dhënat nga një studim që tregojnë se vaksina parandalon njerëzit asimptomatikë të përhapin më tej COVID-19 në 89 përqind të rasteve.

Më 19 dhjetor, Izraeli nisi një fushatë të madhe vaksinimi, një nga më të shpejtat në botë, me një marrëveshje me Pfizer që e lejoi të merrte miliona doza shpejt.

Deri më tani, 4.25 milion nga 9 milion banorët kanë marrë dozën e parë të vaksinës, sipas të dhënave nga Ministria e Shëndetësisë. Midis tyre, 2.88 milion morën një dozë të gjatë.

Sipas ministrisë, dy javë pas dozës së dytë, vaksina u tregua se ishte 95.8 përqind efektive në luftimin e infeksionit koronavirus, 99.2 përqind në parandalimin e formave të rënda të sëmundjes dhe 98.9 përqind në parandalimin e vdekjes.

Të dhënat e mbledhura deri më 13 shkurt tregojnë se një javë pas dozës së dytë, vaksina është deri në 91.9 përqind efektive në luftimin e infeksionit, deri në 96.4 përqind në parandalimin e formave të rënda të sëmundjes dhe 94.5 përqind në parandalimin e vdekjes.

“Qëllimi ynë është të vazhdojmë shërimin e të gjithë popullsisë mbi moshën 16 vjeç, e cila do të na lejojë të kthehemi te zakonet që na mungojnë,” tha Drejtori i Përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë.

Bloomberg lëshoi ​​një kopje të një publikimi ende të pabotuar duke pretenduar se Pfizer / BioNTech në 89.4 përqind të rasteve parandalon individët asimptomatikë të përhapin më tej COVID-19.

Parandalimi i përhapjes së virusit në këtë mënyrë është thelbësor për vendet që duan të lehtësojnë masat dhe të rifillojnë ekonominë.

Pfizer dhe BioNTech thanë se po punonin për një analizë të të dhënave izraelite, të cilën do ta botonin sa më shpejt që ta përfundonin.