Izraeli planifikon të ndërtojë një stacion treni pranë Murit të Vajtimit të Jeruzalemit, konfirmoi një zëdhënëse e Ministrisë së Transportit izraelit, duke iu referuar një vendimi të kundërshtuar nga palestinezët dhe arkitektët.

Bordi Shtetëror i Planifikimit dhe Ndërtimit ka pranuar më parë planin e ministrit të Transportit, Bezalel Smotrich, i cili vazhdon në planin e ish-kreut të ministri, sot ministrin iu Jashtëm ti Izraelit, Israel Katz.

Katz njoftoi në profilin e tij zyrtar në Tëitter në prill të 2019-ës që stacioni, i vendosur pranë faqes më të shenjtë të Judenjve, do të emërohej sipas Presidentit Donald Trump për njohjen e tij të Jeruzalemit si kryeqytet i Izraelit.

Stacioni i ri do të jetë një shtrirje e lidhjes së qartë midis Tel Avivit dhe Jeruzalemit, që Smotrich e shpall si  vendimin “historik”.

“Kjo është një ditë e shkëlqyeshme dhe emocionuese”, tha ai të hënën, duke shtuar se ndjehej i nderuar që “të përparonte ideologjinë hebreje sioniste”.

“Ky është një moment prekës për Izraelin dhe gjeneratat e ardhshme”, tha ministri, i cili iu bashkua kabinetit të kryeministrit Benjamin Netanyahu si anëtar i partisë ultra-nacionaliste të Shtëpisë Hebraike.

“Mali i Tempullit dhe mbetjet e Tempullit tonë, Muri Perëndimor: këto janë të drejtat tona për të ekzistuar këtu”, përfundoi ai.

Mali i Tempullit, i shenjtë si për myslimanët ashtu edhe për hebrenjtë,  sepse aty ndodhet xhamia Al-Aksa, si dhe tempulli i dytë biblik, i shkatërruar në 70, është një pikë mjaft e ndjeshme e grindjes midis dy palëve dhe ka qenë skena e shumë konflikteve.

Palestinezët kundërshtojnë ndërtimin e stacionit, sepse ata besojnë se Izraeli po posedon gjithashtu Qytetin e Vjetër të diskutueshëm, ndërsa arkitektët kanë frikë se punimet në ndërtim mund të dëmtojnë pjesën e disa mijëvjeçarëve të vjetër të Jeruzalemit.