Nëse keni artrit reumatoid (RA), ju e dini se ushtrimet janë të mira për ju. Por gjetja e kohës, energjisë dhe motivimit për të lëvizur mund të jetë e vështirë. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur keni dhimbje.

Por hulumtimet tregojnë se pacientët me artrit reumatoid  që kryejnë ushtrime të përdishme kanë më pak dhimbje se pacientët e tjerë me artrit reumatoid. Ushtrimet mund të ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të kyçeve, parandalimin e humbjes dhe dobësisë së muskujve.

Këtu janë disa ushtrime posaçërisht për pacientët me artrit reumatoid :

Ushtrime në ujë

Sipas Burimit të Besuar të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, njerëzit me RA tregojnë përmirësime më të mëdha në shëndetin pas pjesëmarrjes në hidroterapi – duke ushtruar aktivitetin e tyre në ujë të ngrohtë – sesa me aktivitete të tjera. Studimet tregojnë se njerëzit me RA që morën pjesë në hidroterapi kishin më pak dhimbje dhe ndjeshmëri të kyçeve. Hidroterapia gjithashtu përmirësoi disponimin e tyre dhe mirëqenien e përgjithshme. Ushtrimet me bazë uji, si noti dhe gjimnastika në ujë, gjithashtu ulin dhimbjen e kyçeve të prekura.

Çiklizmi

Nëse keni RA, është thelbësore që zemra juaj të pompojë. Kjo është për shkak se ata me RA janë në një rrezik më të lartë për sëmundje dhe komplikime kardiovaskulare. Çiklizmi është një ushtrim i shkëlqyer, që është më i lehtë për kyçet sesa ushtrimet e tjera aerobike. Çiklizmi ndihmon në ruajtjen e shëndetit kardiovaskular, rrit forcën e këmbëve dhe redukton dhimbjen.

Ecja

Një shëtitje në park mund të duket shumë e thjeshtë, por është një nga format më të lehta dhe më të përshtatshme të stërvitjes. Përveç rritjes së rrahjeve të zemrës, ecja mund të lirojë nyjet dhe të ndihmojë në uljen e dhimbjes.

Joga

Joga, e cila kombinon qëndrimet me frymëmarrjen dhe relaksimin, gjithashtu ndihmon në përmirësimin e simptomave të RA. Studimet tregojnë se individët më të rinj me RA që praktikonin joga përjetuan përmirësime në dhimbje dhe humor. Shkencëtarët nga Universiteti Johns Hopkins gjetën rezultate të ngjashme: pacientët me RA kishin më pak nyje të ndjeshme dhe të fryra sesa përpara se të praktikonin joga.

“Yoga mund të ndihmojë pacientët të përmirësojnë fleksibilitetin dhe gamën e lëvizjes,” thotë Dr. Mario Siervo, drejtor i operacioneve të stafit mjekësor në qendrat mjekësore Leon.

Trainim i forcës

RA shpesh çon në dobësim të muskujve, gjë që mund të përkeqësojë dhimbjen e kyçeve. Trajnimi i forcës ndihmon në uljen e dhimbjes dhe rritjen e forcës së muskujve. Muskujt më të fortë mbështesin më mirë nyjet tuaja dhe i bëjnë shumë më të lehta aktivitetet e përditshme.

Provoni të ngrini pesha në shtëpi dy deri në tre herë në javë. Mund të provoni edhe shirita rezistence, për sa kohë që gishtat dhe kyçet e dorës janë në formë të mirë. Bisedoni me mjekun tuaj dhe merrni parasysh të punoni me një trajner personal nëse jeni të shqetësuar për ngritjen e peshave ose përdorimin e shiritave të rezistencës vetë./ HealthLine