Japonia vendosi të derdhë ujërat e zeza radioaktive nga centrali bërthamor Fukushima në det.

Kryeministri japonez, Yoshihide Suga, njoftoi vendimin e qeverisë së tij pas një takimi të kabinetit, ku tha se derdhja e ujit është një çështje e pashmangshme për çaktivizimin e objektit Fukushima Daiichi.

Plani do të zbatohet duke siguruar hapa të gjerë dhe të vendosur për të parandaluar dëmet, theksoi ai.

Duke shpjeguar se ata kanë vendosur të derdhin ujin në det, Suga tha se Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) dhe organizata të tjera të palëve të treta do të përfshihen në proces për të vëzhguar që plani po kryhet me transparencë.

Ai theksoi se plani i derdhjes bazohet gjithashtu në parimet shkencore të IAEA-së.

Uji që përmban tritium do të hollohet

Materialet radioaktive të formuara në ujë të pastër, i cili funksionon si ftohës i reaktorëve, dekompozohen përveç materialit tritium falë Sistemit të Përparuar të Përpunimit të Lëngjeve (ALPS).

Sipas planit, uji që përmban elementin tritium do të hollohet në nivelin 1.500 bekrelë për litër. Kështu, operatori i uzinës Tokyo Electric Power (TEPCO) do të jetë në gjendje të shkarkojë ujin, i cili po rritet dita ditës, në det në mënyrë periodike.

TEPCO vlerëson se nëse uji i depozituar në fabrikë nuk lirohet, objekti do të mbushë kapacitetin e rezervuarit të tij më së voni deri në vjeshtën e vitit 2022.

Agjencia e lajmeve Kyodo njoftoi se procesi i derdhjes së ujit në det do të zgjasë dy vjet.