Skip to content

Jo vetëm nga lufta: të mos e kalosh dot 100-shin në orë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Këshilli Evropian për Sigurinë e Transportit (ETSC), së bashku me organizatat mjedisore dhe të sigurisë rrugore, i dërguan së bashku një letër komisionerëve evropianë për Klimën, Energjinë, Mjedisin dhe Transportin, duke kërkuar rekomandime për kufij më të ulët të shpejtësisë, si një mënyrë për të trajtuar varësinë nga nafta ruse, si dhe emetimet e CO2 nga transporti rrugor, por edhe për të reduktuar aksidentet rrugore.

Gjashtë organizatat thonë se me agresionin katastrofik ndaj Ukrainës, varësia evropiane nga nafta ruse është bërë një kërcënim strategjik dhe kriza aktuale kërkon veprim të guximshëm.

Grupet arrijnë në përfundimin se, veçanërisht në dritën e kursimeve të larta të naftës, përfshirja e një rekomandimi për kufizimin e shpejtësisë në strategjinë e planifikuar të Komisionit për sigurinë energjetike që pritet në maj, duhet të konsiderohet seriozisht.

Sipas propozimeve, një ulje e kufirit të shpejtësisë në autostrada me 10 km/h mund të kursejë deri në 290,000 fuçi naftë në ditë për makinat e pasagjerëve dhe 140,000 fuçi shtesë nga lëvizja e kamionëve.

Në fakt, Këshilli Evropian i Sigurisë së Transportit, së bashku me organizatat mjedisore dhe organet e lidhura me sigurinë rrugore, përmend si shembull Holandën, e cila ka ulur kufirin e shpejtësisë në autostrada në 100 km/h nga 120 km/h vite më parë, duke rezultuar në një ulje të konsumit me 20%.

Suedia gjithashtu reduktoi kufijtë e shpejtësisë duke kursyer 150 njerëz dhe duke reduktuar emetimet me 700,000 ton nga 240,000 makina.

Brukseli dhe Parisi kohët e fundit reduktuan kufirin e shpejtësisë në qytete në 30 km / orë. Analizat nga zona e Brukselit treguan se emetimet toksike, zhurma dhe aksidentet janë reduktuar që nga futja e pragut.

Gjithashtu në Britani, kufijtë e shpejtësisë së ulët reduktuan emetimet mesatare të CO2 me 25%.

Këshilli Evropian për Sigurinë e Transportit, ndër të tjera, u vë në dukje komisionerëve të BE-së: “Ne e konsiderojmë momentin e duhur që Komisioni Evropian të bëjë një rekomandim për kufizime më të ulëta të shpejtësisë për makinat dhe kamionët. Për autostradat, kufiri për makinat duhet të jetë 100 km / orë, dhe për kamionët 80 km / orë. Në rrugët e vendit, të ketë një kufi maksimal prej 80 km / orë. “30 km/orë duhet të jetë zgjedhja në zonat urbane ku automjetet lëvizin së bashku me këmbësorët dhe biçiklistët”.

Parlamenti Evropian bëri thirrje për një rekomandim të BE-së për kufijtë më të ulët të shpejtësisë në raportin e tij për sigurinë rrugore të miratuar më 6 tetor 2021.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë