Quintus Horatius Flaccus (i njohur edhe si Oktaviani).

Retoriku Quintilian i konsideroi Odet e tij si të vetmet lirika latine që ia vlen të lexohet: “Ai mund të jetë i kryelartë ndonjëherë, megjithatë ai është gjithashtu plot sharm dhe hir, i gjithanshëm në figurat e tij dhe guximshëm në zgjedhjen e fjalëve.”

E në përfundim të këtyre thënieve plot hir e sharm duam nga lexuesit tanë na thonë cilën prej tyre pëlqyet apo vlerësuat më së shumti.

Ju mund ta dëboni Natyrën me një pirun, por ajo ende do të nxitojë të kthehet.

Ne jemi vetëm pluhur dhe hije.

Filloni, jini të guximshëm dhe merrni guximin të jeni të mençur.

Sundoni mendjen tuaj ose ajo do t’ju sundojë ju.

Nëse ndonjë njeri nuk mund ta ndiejë fuqinë e Zotit kur shikon yjet, atëherë dyshoj nëse ai është i aftë për ndonjë ndjenjë fare.

Jetoni si burra trima; dhe nëse fati është i pafavorshëm, përballojini goditjet e tij me zemra të guximshme.

E kush është i pangopur është gjithmonë në nevojë.

Vështirësia ka efektin e nxjerrjes së talenteve të cilat, në rrethana të begata, do të kishin mbetur të fjetura.

Zemërimi është një çmenduri e shkurtër.

Mençuria nuk është mençuri kur rrjedh vetëm nga librat.

Në dashuri ka dy të këqija: lufta dhe paqja.

Çfarëdo këshille që jepni, jini të shkurtër.

Ai që shtyn orën e të jetuarit me të drejtë është si fshatari që pret të mbarojë lumi para se të kalojë.

Pasi një fjalë është lejuar të ikë, ajo nuk mund të kujtohet.

Do të jetë gjithmonë një skllav ai që nuk di të jetojë me pak.

Ai që kishte frikë se nuk do të kishte sukses, u ul dhe qëndroi në vend.

Pa dashuri dhe të qeshura nuk ka gëzim; jetoni mes dashurisë dhe të qeshurës.

Nxirre ditën [sepse është pjekur], duke i besuar sa më pak të nesërmes.

Përziej pak marrëzi me mençurinë tënde; pak marrëzi herë pas here është e këndshme.

Edhe teksa flasim, koha ikën me shpejtësi.

Ai që ka filluar e ka bërë gjysmën. Guxoni të jeni të mençur; filloni!

Pse qesh? Ndrysho vetëm emrin dhe kjo histori është për ty.

Atë që lexojmë me kënaqësi e lexojmë sërish me kënaqësi.

Gabimet kopjohen shpejt.

Është arsyeja dhe mençuria që largojnë shqetësimet, jo vendet që ofrojnë pamje të gjerë mbi det.

Sa e vogël dhe e parëndësishme është ajo gjë që rrëzon ose rikthen një mendje të pangopur për lavdërim.

Jeta nuk na jep asgjë ne të vdekshmëve pa mundim.

Mendoni me vete se çdo ditë është e fundit; çasti në të cilin ju nuk prisni për të ardhmen do të jetë një surprizë e mirëpritur.

Mbani mend kur rruga e jetës është e pjerrët për të mbajtur mendjen tuaj të qetë.

Pasuria i mashtron shumë ata që favorizon.
Unë nuk do të vdes plotësisht dhe një pjesë e madhe e imja do të shpëtojë nga varri.

Në paqe, si njeri i mençur, ai duhet të bëjë përgatitjen e duhur për luftë.

Njeriu që është këmbëngulës për qëllime në një kauzë të drejtë nuk lëkundet nga nga furia e bashkëqytetarëve të tij që bërtasin për atë që është e gabuar, ose nga fytyra kërcënuese e tiranit.

Nënshtroni pasionin tuaj ose do t’ju nënshtrojë.

Humori është shpesh më i fortë dhe më efektiv se mprehtësia në prerjen e çështjeve me shumë nyje.

Kapeni ditën.

Të shkruash mirë, sigurohuni, sekreti qëndron në urtësi: prandaj studio që të jesh i mençur.

Bëni para, para me mjete të drejta nëse mundeni, nëse jo, çdo tjetër veç para jo.

I bllokuar nga teprica e djeshme, trupi e tërheq mendjen me vete.

Një këpucë që është shumë e madhe është e përshtatshme për të rrëzuar dikë, dhe kur është shumë e vogël, për të shtrënguar këmbët. Kështu ndodh edhe me ata, pasuria e të cilëve nuk u shkon për shtat.

Hiri i pabesisë fsheh zjarret nëpër të cilat ecni.

Atë që nuk e ke publikuar, mund ta shkatërrosh. Fjala e thënë një herë nuk mund të tërhiqet kurrë.

Ai gjatë gjithë jetës do të jetë zot i vetvetes dhe një njeri i lumtur, i cili nga dita në ditë mund të ketë thënë: “Kam jetuar: nesër Ati mund ta mbushë qiellin me re të zeza ose me diell pa re.

Ai që ndërthur të dobishmen dhe të këndshmen, fiton duke e udhëzuar dhe kënaqur lexuesin. Ky është lloji i librit që do të fitojë para për botuesin, do të kalojë detet dhe do të zgjasë famën e autorit.

Përzieni pak marrëzi me planet tuaja serioze. Është bukur të jesh budalla në momentin e duhur.

Ka fjalë dhe thekse me të cilat ky pikëllim mund të zbutet dhe sëmundja të hiqet në masë të madhe.

Ose qëndroni në traditë ose shikoni që shpikjet tuaja të jenë të qëndrueshme.

Me siguri një njeri mund të thotë të vërtetën me një fytyrë të qeshur.

Është guximi, guximi, guximi, që e ngre gjakun e jetës në shkëlqimin e kuq. Jetoni me guxim dhe përballuni me guxim ndaj fatkeqësisë.

Ne jemi thjesht statistika, të lindura për të konsumuar burime.

Nëse dëshironi që unë të qaj, ju vetë së pari duhet të ndjeni pikëllimin.

Nuk mjafton që poezitë të jenë të bukura; ato duhet të jenë ndikuese dhe duhet ta udhëheqin zemrën e dëgjuesit ashtu siç dëshirojnë.

Teksa flasim, koha mizore po ikën. Shfrytëzojeni ditën, duke besuar sa më pak në të nesërmen.

Mund të zgjedhësh të jetosh në një botë fantazie nëse dëshiron, e dashura ime, por unë jam realist.

Malet po mbarsen, do të lindë një mi qesharak.

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re